Да ли се тенк Т-55 враћа у строј Војске Србије?


Тенк Т55. Фото Г. Шљивић

Чувени тенк Т-55, који је четири деценије био окосница југословенских оклопних снага, могао би ускоро да се у ограниченом броју врати „у строј“ јер је Војска Србије (ВС) са листе вишкова технике за продају изузела 100 тенкова који ће бити стратегијска резерва.

Како преноси блог Балканска безбедносна мрежа (www.balkansec.net), реч је о тенковима који су проглашени вишком и избачени из употребе након одвајања Црне Горе, а који ће у наредном периоду бити ремонтовани у Техничко-ремонтном заводу у Чачку.

Тај блог наводи да ће од укупно 282 тенка Т-55, који се налазе на списку технике одређене за продају, бити изузето 100 тенкова који ће послужити да се оформи стратегијска резерва.

По садашњој формацији, Војска Србије расплаже са четири батаљона тенкова М-84 и нешто мање тенкова Т-72М. Укупно се у четири бригаде Копнене војске, у Центру за обуку у Пожаревцу, у ремонтној резерви и на полигону Пасуљанске ливаде налази 232 тенка М-84 и 61 тенк Т-72М, а тај број би могао да се додатно повећа уколико се оствари најављивана донација од 30 тенкова Т-72Б1МС из Русије.Са планираних 100 тенкова Т-55 који би били оспособљени и преведни у стратегијску резерву, Војска Србије ће заиста бити убедљиво најбројнија тенковска снага у читавом региону.

Иако се одређен број тих тенкова налази у складиштима БиХ, Хрватске, Мађарске, Бугарске и Румуније, по броју тенкова у активним јединицама ВС је и сада доминантна, а та предност би била додатно увећана планираним повратком тенкова Т-55.

Балканска безбедносна мрежа подсетила је да се планирани повратак тенкова Т-55 уклапа у тренд да се у употребу врате поједина проверена и квалитетна средства, која су 2006. године без озбиљне анализе избачена из формације.

Тако је у механизованим батаљонима ВС поново могуће видети самоходни двоцевни топ М53/59 калибра 30 милиметра познат по надимку Прага, а у употребу ће бити враћен и одређен број оклопних возила, који ће након ремонта и модернизације преузети улогу командних возила у пешадијским батаљонима.

Тенкови Т-55 набављани су за потребе ЈНА од 1964. до 1983. године од Совјетског Савеза, Пољске и Чехословачке а претпоставка је да је у те две деценије купљено безмало 1.700 тих оруђа. Тенк Т-55 је био убедљиво најзаступљенији у ЈНА и коришћен је и после распада Југославије, како у новонасталој федерацији Србије и Црне Горе, тако и у Хрватској, Републици Српској, Федерацији БиХ и у Словенији.

СРЈ је своје оклопне јединице у великој мери заснивала на том типу тенка па је пресек стања у марту 2004. године указивао да је на листи технике 727 тенкова Т-55. Сви тенкови Т-55 повучени су из употребе у време реорганизације проведене од јуна 2006. до јула 2007. године.

Прича о тенковима Т-55 након избацивања из употребе 2006/07. године прилично је магловита и нема превише података о томе где су и како завршили ти тенкови. Познато је да је у Црној Гори остало 62 тенка, од којих је 61 уништен а један је завршио у музеју.

Преосталих 660 су остали у Србији и претпоставља се да је један број уништен а други продат страним војскама од Африке до Азије. Као купци некадашњих југословенских и српских „педесетпетица“ помињу се Камбоџа, Уганда и друге земље.

Информације Балканске безбедносне мреже указују да је у Србији прошле године било на стању 282 Т-55. У међувремену одржана су два тендера за продају по 30 тенкова а продато је 37 комада.

Извор: Новости


Напиши коментар