Довиђења „Орлићи“: Млади фудбалери деблаком се опростили од Еврoпског првенства У21Млада репрезентација Србије изгубила је и другу утакмицу на Европском првенству, а после Аустрије од ње је била боља Немачка – 1:6 (0:3).

Након меча у Трсту, „орлићи“ су на зачељу групе Б са скором 1:8 и без освојеног бода.

У последњем колу Србија игра са Данском у недељу од 21 сат, такође у Трсту и биће то опроштај ове генерације од Евра, иако смо их у Италију испратили с много већим амбицијама.

Немци су нам показали како се данас игра модеран фудбал, згазили су нас на средини терена, лако су долазили до шеснаестерца „орлића“, увек су били окренути лицем ка противничком а не свом голману, шутирали су, погађали, били одговорни и када лопта није била у њиховим ногама, увек добро постављени и што је најважније – нису хтели да стану док се није завршио меч.

Камо среће да у овом извештају можемо да споменемо тренутак када се тачно распала игра Србије, али, ето, не можемо, јер игре од првог минута није ни било.

Ова екипа Србије има много веће могућности од тога да у две утакмице прими осам голова и једном шутне на гол Немаца за 90 минута, али очигледно је да селектор Горан Ђоровић и њугов стручни штаб нису добро припремили екипу за оно што их је очекивало на Европском првенству.

У овој екипи има сениорских репрезентативаца Србије и намеће се питање какву су нам поруку послали оваквим учешћем на Евру.

Невероватна је чињеница да је су ови момци после 3:0 за противника кренули да трче и врше пресинг на противника, а нешто касније током утакмице да са два задња везна и четири дефанзивца одрађују минуте ваљда да не би претрпели тежи пораз уместо да покушају да играју и некако га ублаже. И тако чувајући се тежег пораза доживели су дебакл.

Можемо сада да пишемо како је Срђан Бабић заиграо уместо суспендованог Вукашина Јовановића, те да је Урош Рачић заменио Ерхана Машовића на почетку ове утакмице или да је Андрија Живковић после икс утакмица постигао гол за Србију из оправдано досуђеног казненог ударца. Можемо да пишемо и зашто Јовић није добијао лопте и где је била наша средина и да етикетирамо одбрамбене играче који су грешили… Али оно што је једино битно у овом мечу јесте приступ наших играча, селектора и стручног штаба овој утакмици и шест невероватно лако примљених голова.

Ко је гледао Немце против нас могао је да стекне утисак да ми и они уопште нисмо играли исти спорт, да смо се заправо на терену у Трсту случајно срели. Да су они играли фудбал, а ми ваљда прескакали ластиш. Ко ће га знати.

И да, сада ћемо наравно „покушати да извучемо поуке из овог пораза“, сложићемо се да и веће силе од нас губе, па ћемо се, тапшући једни друге по рамену, окренути светлијој будућности.

Аутор: Жикица Бабовић
Извор: Б92/спорт


Напиши коментар