Ковић: Хашком интерпретацијом историје хоће да промијене идентитетски код српског народа


Милош Ковић

Историчар Милош Ковић казао је, поводом оптужби за вербални деликт од стране колега са Одјељења за историју на Филозофском факултету у Београду, да је „оптужен од људи који никада нису ништа лијепо казали за своју земљу“.

Ковић је, гостујући на Хепи телевизији, рекао да је због својих изнијетих ставова по питању српског мјеста у историји добио пет судских тужби и то од колега Радоша Љушића, Дубравке Стојановић, Николе Самарџића, Владе Станковића и Синише Мишића.

„То је оно што ми називамо хашком интерпретацијом српске историје. Како год га окренеш, Срби су криви. Прогонили смо сироте Османлије од 14. вијека па на овамо, ми смо изазвали тај Први свјетски рат, што је Радош Љушић скоро потврдо у својој књизи „Гаврило Принцип“. Никола Самарџић захтијева денацификацију српске историје, а Дубравка Стојановић је ту негдје између та два става“, навео је Ковић, истичући да би Срби били непобједиви кад би били сложни.

Историчари се, како каже Ковић, не баве парадигмама. Он додаје да се не слаже са оцјенама својих колега које се у јавности представљају као српски националисти, а уствари то нису.

„Љушић каже да су Срби требали три пута да клекну и то 1914., 1941., и 1991. године и то пред Њемцима и да би тада све било лакше, док Самарџић и Стојановић заговарају исти став, али да се клекне пред САД“, навео је Ковић, поново упозоравајући на опасност од стварања елити у овом случају са Одјељења за историју Филозофског факултета.

То су људи који хоће да имају монопол и хоће да промијене идентитетски код српског народа кроз хашку интерпретацију српске историје. Ово је, у ствари, борба за слободу јавне ријечи и борба за српску историју. Ја износим своје мишљење ослањајући се на Устав Републике Србије и ако неко мисли да то што говорим није у реду треба то да каже у дебати а не кроз тужбу на Суду„, сматра Ковић.

Он је подсјетио да га колеге оптужују зато што је између осталог указао да се систематски истјерују неподобне колеге са Одјељења за историју, међу којима су и проф. Мира Радовић, Маја Шулетић и Небојша Шулетић и да је уствари у питању политичка борба.

Извор: Искра


Напиши коментар