Нови Пазар: Осванули плакати с „новим називима улица“


Илустрација: Нови Пазар. Фото: Народна скупштина Републике Србије

На неколико места у Новом Пазару осванули су плакати с „новим“ називима улица према недавном предлогу одборника СДА Санџака, Сулејмана Угљанина.

Уз плакат СДА с поруком „Сви су своје изабрали, а ви?“, излепљени су и они с именима Алије Изетбеговића, Шабана Полуже, Аћиф-ефендије, Иса-бега Исхаковића, а одштампан је и назив који би требало да стоји у планираном „булевару Санџака“.

Ова имена само су део ширег предлога с којима су одборници СДА изашли недавно на седници новопазарске купштине. Предлагали су још и имена Ибрахима Ругове, Адема Демаћја, учесника Сјеиничке конференције…

Пошто њихов предлог ње прошао прописану процедуру, одборници СДП су одбили да га разматрају па предлог није ни уврштен у дневни ред, СДА је затим запретила да ће, ако се предлози од око 600 нових имена улица не прихвате „у пакету“, напустити коалицију у локалном парламенту.

Министарство државне управе и локалне самоуправе затражило од БНВ на увид документацију и информације у вези са захтевом за „специјални статус Санџака“.

Тако криза која је избила Бошњачком националном вијећу, могла би да се пренесе и у парламент.

Криза у БНВ је настала након што је то веће покренуло иницијативу за одредјивање „специјалоног статуса за Санџак“, која је упућена државном врху Србије и Црне Горе.

Након што су се председик БНВ Есад Џуџо и партнерска листа Вакат је оградили од те иницијативе, Угљанинова листа у већу Самоопредељење и његова СДА затражиле су да председник тог већа поднесе оставку, што је он одбио.

Џуџо је раније изјавио да његову оставку тражи „проалбанска група“ унутар Угљанинове СДА и Већа.

Да у БНВ не би била уведена привремена управа, Џужо је јуче заказао седницу тог тела за 24. јуна у 17 сати. Он је рекао да це на дневном реду седнице бити усвајање финансијског плана за ову годину, извештај о буџету за прошлу годину, као и усвајање Одлуке о спроводењу Резолуције БНВ о правима и слободама бошњацког народа у Србији од 1. марта 2012. године.

Шта су војни представници Аустрије, Немачке и Бугарске радили у Новом Пазару?

“Договор о спроводењу Бошњачке резолуције, може бити добра платформа да се сацува и ојача бошњацко јединство у цијелом Санџаку“, рекао је Џуџо. Иначе, рок за одржавање седнице БНВ да би се избегло уводјење привремене управе истиче 27. јуна.

Извор: Танјуг


Напиши коментар