Ново откриће на Медијани – римски спа центар

Терма се налази северно од виле; фото: Н. Г. В.

Да су покрај Константинове виле на археолошком налазишту у Нишу биле терме, које су пандан модерног спа центра, пошто су се у њима налазили базени са топлом и хладном водом, сауне, сале за масажу и релаксацију, показало је недавно завршено истраживање археолошког тима.

Руководилац истраживања на Медијани и виши стручни научни сарадник са Археолошког института у Београду др Надежда Гавриловић Витас, истиче да су скоро 50 година након што је утврђено да је у овом античком насељу постојало купатило, односно терме, сада ископавања настављена.

За неке просторије треба да се утврди за шта су служиле; фото: Н. Г. В.

Оно што смо открили превазишло је сва наша очекивања. Ниш је сигурно у том добу имао терме на неколико локација, а ове на Медијани су значајне јер су монументалне и луксузно декорисане. У питању је објекат који има негде око 1.200 квадратних метара, архитектура се шири и сви налази су аналогни налазима из Константинове виле у контексту мермерне архитектонске пластике, мозаика и врло богатог фрескосликарства – објашњава вођа истраживања.

Објашњава да су терме биле повезане са Вилом са перистилом дугим ходником који има мозаик, а прво се улазило у свлачионице, а затим у простор где су људи вежбали и бавили се спортом пред ритуал купања.

Прво се улазило у типидаријум у којем се тело припремало за базене са топлом водом, онда у базене са хладном водом, а након тога се одлазило у простор где су тела купача била поново науљена. Овде имамо и просторије које су биле нешто попут сауне, сале за масажу, релаксацију – каже Гавриловић Витас.

Руководилац истраживања објашњава да је сам ритуал купања код Римљана био веома значајан и трајао је неколико сати. Каже да су они, осим због самог ритуала купања, у терме долазили и да се друже, да склапају послове, али ту је било могуће и попити вино и нешто појести.

Велики добитак ове године су две фрагментоване мермерне скулптуре од којих је једна потпуно посебна у односу на све што је откривено на Медијани – истиче Гавриловић Витас.

Тим су поред ње чинили др Игор Бјелић, архитекта Археолошког института Београд, др Гордана Милошевић Јевтић са Архитектонског факултета у Београду, Весна Црноглавац и Слободан Митић из Народног музеја Ниш и археолози Љиљана Мандић, Александар Тасић и Милан Зековић.

На Медијани су радили ископавања више од 2 месеца, а очекују да у 2020. години наставе са истраживањем.

Аутор: Јелена Цанић Милановић
Извор: Јужне вести

Напиши коментар