Појачање за Војску Србије: Убојите „српске оргуље“ погађају и на 70 километара


„Тамнава“ спремна за серијску производњу Фото Д. Миловановић/Новости

Најновије технолошко појачање Војске Србије биће самоходни вишецевни ракетни лансер „тамнава“, чији пројектили калибра 267 милиметара могу да досегну циљеве на даљини од чак 70 километара. Ово савремено артиљеријско средство, намењено копненој војсци, већ до краја године могло би да уђе у серијску производњу.


Најважнија карактеристика „тамнаве“, која је своју премијеру имала на отварању Сајма наоружања и војне опреме „Партнер 2019“, јесте убојитост и жестока брзина паљбе. За минут убојите „српске оргуље“ могу да испале чак 100 ракета!

У ЈП „Југоимпорт СДПР“, које је творац овог оруђа, напомињу да домаћа наменска индустрија успешно производи пројектиле, као и да је успешно завршена интеграција лансера на шасију руског „камаза 6560“.

– Што се нас тиче, производња може да почне одмах. Предвиђено је да „тамнава“ испаљује две врсте ракета – 122 и 267 милиметара, а обезбеђена је и аутоматизација пуњења. Овај новитет у нашој фамилији вишецевних оруђа свакако ће допринети ефикасности Војске Србије – наводе у „Југоимпорту“.

Један од најважнијих задатака који је државни врх поставио пред „Југоимпортове“ конструкторе јесте савладавање технологије „независног вешања“ код теренских и борбених возила. Домаћи стручњаци већ годинама раде на овом систему, а од 2021. године почеће и уградња у возила. То ће држави уштедети око 150.000 евра по возилу типа „лазар“.

На овогодишњем сајму обелодањено је и наоружање борбеног возила „милош“. Реч је о америчком митраљезу „дилон миниган“, са шест ротирајућих цеви капацитета 3.000 метака у минуту. То је један од најпознатијих митраљеза на свету, који је од Вијетнамског рата уграђен у десетине хиљада борбених возила и хеликоптера. Преговори са произвођачем и посредником нису завршени, али велика је шанса да се овај посао заврши већ догодине.

Министарство одбране представило је и палету од 37 типова новог наоружања Војске Србије. Поред добро познатих хаубица „нора“, возила „лазар 3“ и „милош“, у овом пакету је и низ технолошких новитета попут модернизованих противоклопних ракета, аутоматских пушака и бацача ракета, као и ваздухопловног наоружања.

По захтеву Специјалне бригаде ВС, ВТИ из Жаркова развио је дрон наоружан бацачима ракета, који ће по окончању тестирања бити уведен у наоружање. Тим путем ће највероватније кренути и даљински управљива борбена станица „кербер“, коју чини троцевни топ калибра 20 милиметара, намењен монтажи на возила и објекте на земљи.

„Јумкова“ невидљива тканина

Велику пажњу стручне јавности изазвала је „невидљива“ тканина компаније „Јумко“ из Врања. Захваљујући специјалним материјалима, људи и наоружање који су њом прекривени остају заштићени од деловања термо-камера. Овај пројекат развијен је готово до самог краја, а у првој фази ће бити израђиване прекривке за наоружање и униформе за специјалне јединице. „Јумко“ развија и специјална платна која мобилне телефоне и рачунаре штите од хаковања и преузимања података.

Извор: Новости


  • 39
    Shares

Напиши коментар