Светски дан избеглица: Крше се права протераних Срба са простора бивше СФРЈ


Миодраг Линта

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поводом Светског дана избеглица — 20. јуна, оценио је да се „систематски и намерно крше људска права преко милион и 200 хиљада протераних Срба и других оштећених грађана са простора бивше Југославије”, преноси Танјуг.

Због тога је, како се наводи у саопштењу Савеза Срба из региона, урађена евиденција отете, уништене и друге имовине протераних Срба и других оштећених грађана из Хрватске, БиХ и Словеније.

„Укупно је 10 322 породице попунило Образац за евиденцију односно преко 30 000 протераних Срба и других оштећених грађана”, истакао је Линта.

Додаје се да је након завршене евиденције извршена анализа прикупљеног материјала и да је сачињен извештај о „систематском кршењу људских права протераних Срба и других оштећених грађана”.

Линта истиче да ће Савез Срба из региона извештај послати на адресе свих значајних међународних организација, као што су Уједињене нације, Европска унија, Конференција за европску безбедност и сарадњу, Савет Европе, као и на адресе водећих држава света.

Савез Срба из региона ће тражити, према његовим речима, од Европске уније тј. од њених институција Европског парламента, Европског савета, Савета министара и Европске комисије да изврши притисак на Хрватску, БиХ и Словенију да поштују Повељу Уједињених нација о људских правима, Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода.

Такође, како каже, БиХ треба да испуни Анекс 7 Дејтонског мировног споразума, који се односи на повратак имовине избеглих и расељених лица.

„Јасно је да није могуће успоставити трајни мир и стабилност и односе међусобног поштовања и поверења у региону без проналажења правичног решења питања отете и уништене имовине и других отетих права”, закључује се у саопштењу информативне службе Савеза Срба из региона.

Извор: srb.news-front


  • 45
    Shares

Напиши коментар