Спомен плоча за страдале Србе „непожељна“ у Сребреници


Фото/Илустрација

Са зграде бивше полицијске станице у Сребреници уклоњена спомен-плоча, постављена у знак сећања на Србе.

Ту плочу су недавно поставили активисти Удружења грађана „Источна алтернатива“ у знак сећања на Србе, који су у том објекту мучени и убијани и који је био логор у последњем рату.

Председник Удружења Војин Павловић је најавио да ће то пријавити Станици јавне безбедности. Он је рекао да је плоча, постављена пре два дана, а уклоњена је јуче у 17.00 часова, те да му још није познато ко је то учинио.

Након постављања спомен-плоче бошњачки функционери у локалној власти су тражили њено уклањање, истичући да није издато одобрење за њено постављање, те да ово обележје вређа бошњачке жртве.

Представници Организације породица заробљених и погинулих српских бораца и несталих цивила предали су општинској администрацији захтев у којем траже да, уколико буде уклоњена спомен-плоча са бивше полицијске станице, исто буде учињено и са бошњачком која је, такође, без одобрења, постављена на школском игралишту у Сребреници, као и десетине нелегалних бошњачких на подручју општине на којима су различити, већином неистинити и увредљиви натписи.

„Данас сам поново поднео захтев за издавање одобрења или да се уклоне и бошњачке спомен-плоче на подручју ове општине, али нажалост, уклоњена је само наша што показује да су Срби градјани другог реда и неравноправни у овој локалној заједници и да им се не дозвољава да обележе места страдања припадника свог народа и да се сазна истина о тим страдањима“, рекао је Павловић.

Он каже да ће тражити да полиција испита овај случај и пронадје плочу јер је то имовина Удружења.

„Ми немамо одобрење за постављање спомен-плоче, али немају ни други. Хоћемо да будемо равноправни и да и ми обележимо места на којима су мучени и убијани Срби и да се зна истина“, истакао је Павловић.

Он сматра да постављање спомен-плоче на бившој полицијској станици, у којој су мучени и убијани Срби, није никаква провокација и „забијање прста у око“. „Постављању спомен-плоче на бившој згради полицијске станице у Сребреници, која је у минулом рату била логор за Србе, противе се они који оправдавају злочине и злочинце“, рекао је Павловић.

На уклоњеној спомен-плочи писало је: „У славу и помен невино пострадалим жртвама регије Бирач и Подриња 1992-1995. године, почињеном од стране муслиманских хорди Сребренице. Отаџбина вас неће заборавити. Вечна вам слава и хвала! Народ Републике Српске“.

Извор: Танјуг


Напиши коментар