СПЦ у Црној Гори; „Наше светиње бранићемо животима. Кад до тога дође, правила нема“


Фото/илустрација: Манастир на Цетињу

Након што је Влада Црне Горе усвојила Нацрт закона по ком сва црквена имовина прелази у руке државе, СПЦ „спремна на одбрану својих светиња и животима“.

Према писању Вечерњих новости, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије послао је поруку, тим поводом, „Наше светиње бранићемо животима, нека не очекују да ће атак мирно проћи. Кад до тога дође, правила нема. Верски сукоби су најопаснији и кад до њих дође правила више нема.“

Како даље пишу Новости, ту поруку епископ Јоаникије послао је уочи великог сабора на Тројичиндан, 15. јуна, у Саборном храму Христовог васкресења у Подгорици, а она, како се истиче, осликава стање које влада у Митрополији црногорско-приморској и њеним епархијама након што је Влада Црне Горе усвојила предлог Закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница.

У тексту се наводи и да је режим у Црној Гори предложеним Нацртом закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница прешао црвену линију, јер се њиме сва црквена имовина до 1918. године преноси у власништво државе, и то после осам векова трајања аутокефалне Српске православне цркве, „која је преживела све освајаче који су тутњали овим просторима“.

Тог дана, према сазнањима „Новости“, сви обреди, свете службе, као и обележавање Духовских задушница, биће одложени.

„Цркве и манастире ћемо 15. јуна у знак протеста привремено закључати, а какви ће наши даљи кораци бити сазнаћемо када чујемо његово високопреосвештенство митрополита Амфилохија. Сигурно ћемо појачати безбедност наших светиња, посебно Цетињског манастира и Острога, организоваћемо даноноћне страже, као што то већ чинимо у одбрану крстионице Суза Његошева на Михољској превлаци код Тивта“, речено је Новостима у цетињској митрополији.

Предложено законско решење је, по мишљењу многих аналитичара, ригидније од оног из 2015. године. Из кабинета премијера Марковића поручили су да ће сви „верски објекти који су били имовина државе Црне Горе пре губитка њене независности и припајања Краљевини СХС 1918. а који касније нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке верске заједнице – бити препознати као државна имовина“.

Додатну ватру распламсао је крајем прошле недеље Мило Ђукановић када је у Никшићу, чији је духовни покровитељ и заштитник Свети Василије Острошки Чудотворац, са локалног скупа ДПС-а послао поруку о обнови канонски непризнате „Црногорске православне цркве“.

Први пут у својој три деценије дугој политичкој и државничкој функцији Ђукановић се отворено приклонио ЦПЦ.

Новости наводе још и да црквена имовина у Црној Гори има свог титулара – Митрополију црногорско-приморску, а то потврђују хиљаде тапија, уговора о поклону или завештању, листови непокретности, купопродајни уговори, повеље, хрисовуље. До Другог светског рата Митрополија је имала огромне поседе у својини, према неким рачуницама готово трећину територије Црне Горе.

Сва села око манастира Острог била су на црквеној земљи, док су у Бјелопавлићима мештани који су имали куће на црквеним имањима плаћали агенду. Манастир Света Тројица у Пљевљима имао је пре експропријације око 700 хектара шуме, 68 хектара ораница и ливада, млинове и зграде у пљеваљској чаршији. Слично је и у Подгорици, Никшићу, Беранама, Цетињу, приморским местима…

„Ако се деси да се закон усвоји у Скупштини Црне Горе, онда треба пружити правни и друштвени отпор“, сматра протојереј ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске, и додаје: „Нема часнијега места да човек остави главу него на вратима Цетињског манастира и Острога, бранећи достојанство, имовину, интегритет цркве Божје и народа који јој припада. Ми смо војници цркве Христове и спремни смо да носимо крст у овом времену. И даље смо за договор и да дијалогом дођемо до решења.“

Извор: Б92


Напиши коментар