Тужилаштву за ратне злочине поднета кривична пријава против Милана Кучана!


Милан Кучан и Јанез Јанша

Тужилаштву Србије за ратне злочине поднета је кривична пријава против бившег председника Словеније Милана Кучана због ратног злочина над ратним заробљеницима и за геноцид у лето 1991. године, објавила је Политика.

Према информацијама листа, кривичном пријавом коју је поднео адвокат Душан Братић обухваћени су и Јанез Слапар, који је у то време био начелник штаба Територијалне одбране (ТО) Словеније, некадашњи командант ТО Јужноприморске покрајине Словеније Франц Андерлич, као и још три особе.

У пријави се наводи да су Кучан, Слапар, Андерлич и остали кршили правила Женевске конвенције за време оружаних сукоба који су на територији Словеније трајали од 27. јуна до 7. јула 1991. године. Сукоб је избио између ЈНА и Савезног секретаријата за унутрашње послове СФРЈ, на једној страни, и оружаних састава ТО Словеније и других паравојних формација словеначког руководства, на другој страни, додаје се у пријави.

Братић је рекао да је Кучан био председник Словеније и да је имао ефективну командну власт над свим оружаним формацијама, па као такав, како је казао, улази у ред главних злочинаца за разбијање Југославије.

„Кучан, не само да није предузео ништа да казни извршиоце, већ је подстицао на извршења дела ратних злочина, па су до 8. јула 1991. године извршени бројни ратни злочини над цивилима, међу којима су жене и деца припадника ЈНА, рањеници, санитетско особље, заробљеници, војници који су положили оружје“, навео је Братић.

На данашњи дан навршава се 28 година од почетка оружаног сукоба у Словенији, који је представљао почетак распада СФРЈ.

Милан Кучан је на седници председништва СР Словеније прочитао Декрет о отпочињању оружане акције против СФРЈ и наредио да се користи тешка артиљерија у нападима на јединице ЈНА. Он се обратио грађанима Словеније са захтевом да одбију сарадњу са ЈНА и њиховим породицама, укључујући и указивање медицинске помоћи.

У насиљу које је потом уследило убијено је 44 припадника ЈНА, шест официра, седам подофицира, 30 војника, међу којима 11 несрпске националности, док је 184 припадника ЈНА рањено.

Коментар Магацин-а:

Кучан – инспиратор оружаног сукоба у Словенији

Да је Кучан био стварни инспиратор оружаног сукоба у Словенији и кривац за мучка убиства близу педесет ни кривих ни дужних старешина и војника, потврђјује и податак да је непосредно по покрету првих јединица из Врхнике, сазвао у пола ноћи хитну седницу Председништва Словеније на којој је донета одлука “да се агресији треба одупрети”. А одлуку је, у ствари, донео лично Кучан – без гласања и одлучивања осталих учесника седнице. После образложења министра одбране Јанеза Јанше о тренутној ситуацији, у време када ниједан једини метак није испаљен, требало је да уследи изјашњавање чланова Председништва о мерама које треба предузети. Међу члановима Председништва је настао мук. Нико није имао храбрости да предложи било какав облик оружане акције.

Непријатну ћутњу, због које је почео да се нервира, Кучан је прекинуо речима: “Дакле, на чему смо? Значи прихватамо да се бранимо и оружјем”.

Ћутање, односно, неизјашњавање чланова Председништва Кучан је протумачио као једногласно прихватање да се Словенија лати оружја. Без речи је напустио седницу и отишао у студио ТВ Љубљане где се обратио народу Словеније, наглашавајући да је Председништво “донело одлуку” о ступању Словеније у рат против регуларне војске још увек постојеће државе СФРЈ.

Извор: Н1


Напиши коментар