Хрватски ветерани у посети Косову и Метохији: Имамо заједничког непријатеља – Србију

Уједињени у мржњи према Србима и Србији. Фото: Инсајдери

У част двадесетогодишњице „ослобођења“ општине Србица, мотористи из Хрватске посетили су Меморијални комплекс у Преказу на Косову. Уз њих су били и градоначелник ове општине, Беким Јашари (Беким Јасхари) и градоначелник општине Дреница, Рамиз Ладровци (Рамиз Лладровци).

Градоначелник Србице, Беким Јашари, захвалио се мотористима на посети, рекавши да ова посета показује поштовање и сарадњу између албанског и хрватског народа.

„Дочекали смо и угостили ветеране и мотористе из Хрватске који су дошли да одају почаст нашим палим борцима и да покажу поштовање и сарадњу коју имају са Албанцима“, рекао је он.

У међувремену, председник хрватског мотоциклистичког клуба Клек Драговић захвалио се Албанцима, који су били део рата у његовој земљи против Срба.

„Други пут смо на Косову. Данас смо посетили подручја на којима се одвијао рат. Пре свега желимо да се захвалимо Албанцима који су били део наше борбе и дугујемо им велику захвалност”, рекао је он.

Из Хрватске у посету Меморијалном комплексу у Преказу, дошао је и возач Ивица Панџа. Он је одао почаст легендарном команданту Адему Јашарију и његовој породици, а имао је такође и поруку за Албанце.

„Овде сам по други пут, и као Хрват, свестан сам да сам на светом месту за албански народ. Свесни смо и сигурни да се налазимо у земљи, да ако се погледа на хрватски начин, ово би за нас била земља где је Фрањо Туђман. То значи да оно што је Фрањо Туђман за Хрвате, то је Адем Јашари за Албанце… Тако да имате пријатеље међу хрватским народом, и Хрвати и Албанци су међусобно повезани јер имају истог непријатеља, а то су они који су починили те злочине, убили ову породицу и морају одговорити за оно што су овде радили, а не да мењају улогу агресора улогом жртве (улогу жртве и агресора). Агресори албанског народа били су они који су дошли из Србије и нису желели слободу, док су Адем Јашари и његова породица остварили слободу. Будите поносни на ово”, рекао је.

Ветерани мотоциклисти из Хрватске такође су посетили кулу Јашари, као и музеј где су се ближе упознали са историјом породице Јашари и ратом на Косову.

Градоначелник Србице, Беким Јашари, у пратњи директора општинских дирекција, одборника и грађана, одали су данас почаст легендарном команданту Адему Јашарију испред статуе у центру града, Меморијалном комплексу у Преказу и на гробљу палим борцима у насељу Марин.

Централна манифестација обележавања двадесетогодишњице ослобађања Србице била је одржана у 18 часова на тргу „Адем Јашари” у Србици.

Извор: Коссев

Напиши коментар