Центар Пирота красиће „Соларни ћилим“


Свечаном отварању присуствоваће и аутор; лична архива/Душан Родић

“Пиротски соларни ћилим”, уметничко дело које је осмислио љубитељ природе и уметник Душан Родић, стигао је у Пирот, а наредних дана се очекује и његово постављање у центру града.

Соларне плоче са шаром пиротског ћилима прошле су царину, а сада следи израда металне конструкције која ће носити уметничко дело.

Заменик председника Скупштине града Владица Тошић се нада да ће сви радови бити завршени за 15 дана, а најављује свечано отварање на дан градске славе, 28. августа.

У току су припреме за грађевинске и металне радове. Урадиће се и припрема терена са осветљењем, тако да ћемо бити богатији за још једну уметничку инсталацију – каже Тошић.

Соларни ћилим ће се поставити у пролазу код некадашњег Радио Пирота, код садашњих просторија Фудбалског савеза Пирота, на локацији коју је сам уметник изабрао.

Његово интересовање за пиротски ћилим га је мотивисало да одради јединствену инсталацију. Ово уметничко дело допринеће још више визуелном идентитету, а пиротски ћилим, који је нашироко познат широм света, је вечита инспирација за многе уметнике – каже Тошић.

Отварању ће присуствовати и аутор уметничког дела Душан Родић, који никада није боравио у Пироту, али је одлучио да овом граду поклони своје дело због борбе мештана старопланинских села за своје реке.

Аутор: Љубомир Филипов
Извор: Јужне вести


Напиши коментар