Америчка банка ЈПМорган: Крај глобалне доманације долараАмерички долар ће се суочити са тешкоћама да остане водећа међународна валута у наредним деценијама јер ће растућа моћ азијских економија нарушити његову лидерску позицију, предвиђа америчка банка ЈПМорган.

„Амерички долар је већ готово један век доминантна резервна валута у свету“, навео је стратег те банке Крег Коен, у извештају објављеном раније овог месеца.

Целокупна Азијска економска зона – од Арапског полуострва и Турске на западу до Јапана и Новог Зеланда на истоку, и од Русије на северу до Аустралије на југу – учествује с две трећине у глобалном економском расту и чини 50 одсто глобалног БДП-а.

Растућа куповна моћ те регије повећаће број недоларских трансакција, што ће умањити статус долара као резервне валуте и ударити темељ да он буде „смењен“ као доминантна међународна валута, оценује америчка банка.

„Другим речима, у наредним деценијама сматрамо да ће светска економија прећи с доминације САД и америчког долара у систем у којем ће Азија поседовати већу моћ“, закључује ЈП Морган.

Извор: Блиц


Напиши коментар