АФ лига Хрватске тражи да на споменику – уместо „жртвама Холокауста“ – пише „жртвама усташког режима“


Идејно решење споменика жртвама холокауста у Загребу

Антифашистичка лига Хрватске поднела је захтев да се измени Закључак о подизању споменика жртвама Холокауста у Загребу и да на постаменту споменика у посвети, уместо „жртвама Холокауста”, стоји „жртвама усташког режима”, саопштено је из те организације.

Лига је затражила да посвета буде исписана на латиници и на језицима и писмима заједница жртава – ћирилици, јидишу и ромском.

– Закључак Скупштине града Загреба, донет 4. јуна, изазвао је недвосмислену осуду жидовских организација из Хрватске као и Светскога жидовског конгреса, истиче се у саопштењу.

Лига подсећа да је Жидовска општина Загреба у писму објављеном 19. јуна оценила одлуку Скупштине срамотном, тврдећи да тиме жели да се прикрије права истина о страдањима Жидова на подручју НДХ.

– Тражимо да се Закључак о подизању споменика жртвама Холокауста преименује у Закључак о подизању споменика жртвама усташког режима и да се као такав што пре уврсти на дневни ред седнице Градске скупштине, поручили су из Лиге.

Светски јеврејски конгрес: Хрватске власти опет улажу напоре да заташкају монструозне усташке злочине

„Светски јеврејски конгрес придружује се својој заједници у Хрватској у осуди одлуке загребачке скупштине о подизању споменика за шест милиона јеврејских жртава холокауста, којом се безочно игнорише активна улога Независне државе Хрватске за време усташког режима у чињењу тих злочина током Другог светског рата“, наводи се у саопштењу. Na spoeniku mora jasno biti naзначено да се ради о жртвама усташког терора над над Јеврејима, Ромима и етничким Србима.

Извор: Факти


Напиши коментар