Благо које пропада: Нико не хаје за римске гробнице у Нишу


Обустављена истраживања у кругу фабрике „Бенетон“ / Фото Зоран Радосављевић Кики

Десетак гробница из ранохришћанског периода, старих више од 1.600 година, пронађених у Нишу – и даље је далеко од очију јавности.

Гробница са Христовим монограмом у подруму куће, две гробнице у Енглеском дому, гробница са фрескама Петра и Павла, гробница са две калоте, као и гробница север-југ из 4. и 5. века, само су неке од оних које су завредиле највећу пажњу археолога, а које се јављају у развијеним богатим хришћанским центрима какви су Солун и Софија.

Највећи број патрицијских меморија везује се за 4. и 5. век када је Ниш доживљавао процват, највише захваљујући чињеници да је био родни град цара Константина Великог, који је тадашњи Наисус богато украсио. Ниш је током 4. века био место у коме су одседали римски императори, где су доношена државна акта и где је била активна царска радионица за производњу предмета од племенитих метала. А иако су римске гробнице од непроцењиве вредности, мало ко за њих уопште и зна. Чак и кустоси Археолошке сале, у којој се налазе макете гробнице. Они који знају, очигледно не раде ништа како би их заштитили, сачували или презентовали јавности и онима који дођу у Константинов град.

Постојање највеће градске некрополе у Јагодин мали, из периода касне антике, познато је истраживачима од друге половине 19. века, али су тек новија истражовања донела важне податке о гробним конструкцијама. Тада је у кругу фабрике „Бенетон“, сада њихове ћерке фирме „Олимпијас“, пре седам година нађено 10 гробница, али је земљиште заједно са њима продато италијанској фабрици, која није дозволила да се истраживања наставе. Завод за заштиту споменика након тога је затражио да се гробнице заштите и да се ту забрани било каква даља изградња. Међутим, то је све што је могло да се уради, кажу у Заводу.

Фото Зоран Радосављевић Кики

Осим недостатка воље да се римске гробнице прикажу јавности, а пре свега туристима, чини се да никог превише није занимало ни да се оне заштите, што говори стање у коме су данас. Многе од њих пропадају, неке нису адекватно покривене, јер су поклопци покрадени, део уништава влага, али има и оних кроз које пролазе цеви водовода.

У Заводу за заштиту споменика кажу да су више пута конкурисали како би се обезбедио новац да се гробнице оспособе за презентацију, али да је и од Града Ниша и од Министарства културе пројекат неколико година заредом одбијан.

Фото Зоран Радосављевић Кики

– Постоји седам гробница у јагодинмалској некрополи, које су најинтересантније и које би могле као обједињени пројекат да буду презентоване јавности, а које завређују да се представе на јединствен начин, као обједињена туристича дестинација – каже, за „Новости“, архитекта конзерватор Ивана Цветковић. – Ми смо у пројекту замислили да се оне отварају по потреби, уз водича, како то функционише и у другим земљама. Никада такви пројекти нису одобрени, а ми смо већ изгубили ентузијазам и нисмо прошле године поново конкурисали.

Фото: Предраг Благојевић
Водовод

Пре десетак године, приликом изградње једне улице, откривено је неколико гробница из римског периода. Археолози су тада затекли једну од гробница тешко оштећену јер су радници провукли водоводну цев кроз њу. Осим тога, у истом насељу у последњих педесетак година управо због изградње улица и раскрсница, уништени су и читави храмови.

Више пута пљачкане

Налази из римских гробница, како објашњава нишки археолог Тони Чершков, веома су скромни јер су гробнице пљачкане, а све што је нађено изложено је у Народном музеју у Нишу:

– Гробнице су биле пљачкане, кости испретуране… Пронађени су само остаци огрлица од златних, ћилибарских и стаклених перли, новчићи ковани у 4. веку, керамичке посуде. Интересантан је бронзани појас из тог периода, са остатком кожног каиша, који је највероватније припадао високом војном чиновнику.

Извор: Новости


Напиши коментар