Брегалничка битка: Јуриш Бугарана на бајонет, а Црногорци им спремили изненађење!За време Брегалничке битке 1913.године између Србије и Бугарске, учествовала је и једна црногорска дивизија. Српска врховна команда, имала је једну дилему, како надокнати мањак бајонета међу војницима, јер су Бугари радо ишли на бајонет, прса у прса, а Црногорци избегавали.

Тако српска команда наређује свим војницима да штеде муницију како би имали вишак приликом јуриша Бугара на српске положаје и тако надокнати мањак бајонета.

Оно што српска Врховна команда није знала или узела у обзир, јесте да су сви Црногорци, по закону, носили по један револвер. Тако када је кренула бугарска офанзива, прса у прса, на бајонет, Црногорци су сви извадили револвере када им је нестало муниције пушака и редом почели да косе Бугаре који нису знали шта их је снашло и кренули у панично повлачење. Мање изненађена није била ни српска Врховна команда која није узела у обзир стари црногорски обичај, да сви мушкарци за време рата носе револвер/кубуру.

Тако је одбијен бугарски јуриш на једном положају током Брегалничке битке, Бугарин бајонетом, Црногорац револвером!

Извор: Фејсбук страница СРПСКА ВОЈВОДИНА ЈЕ СЕВЕРНА СРБИЈА


Напиши коментар