Дачић у Вашингтону указао на угроженост српског народа и цркве на Косову


Министар спољних послова Ивица Дачић, Fото Tанјуг/Зоран Жестић

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић указао је у Вашингтону на Министарској конференцији о унапређењу верских слобода на тежак положај Српске православне цркве и српских верника на Косову а са високим америчким званичницима разговарао је о ситуацији у региону и дијалогу са Косовом, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Дачић је рекао да је на конференцији о верским слободама на којој су учествовали представници више од 100 земаља и више од 20 министара спољних послова искористио прилику да укаже на тежак полошај СПЦ, српских верника на Косову као и на све злочине који су се десили на Косову према српским верницима и објектима СПЦ.

На конференцији су говорили потпредседник САД-а Мајк Пенс и државни секретар Мајк Помпео, а Дачић је разговарао са саветником председника САД Доналда Трампа за националну безбедност Џоном Болтоном, помоћником државног секретара Филипом Рикером и сенатором Роном Џонсоном, и како је рекао тема свих тих разговора била је ситуација у региону и разговори су били „изузетно добри“.

„Још једном се потврдило то да се високо оцењује позиција Србије везано за дијалог са Приштином. Јасно се означава ко је крив за прекид дијалога и јасно се означава шта су даљи кораци, а то значи да таксе морају да се укину како би се дијалог наставио“, рекао је Дачић.

Он је рекао да су сви разговори били веома корисни и да су још једном представљени ставови Србије, да је она спремна за наставак дијалога али да не прихвата једностране акте Приштине који показују да они не желе никакав компромис.

Саветник за националну безбедност Џон Болтон је рекао да је проналажење мирног и трајног решења за проблем Косова високо на листи америчких приоритета спољне политике, наведено је у саопштењу.

„Очекујемо још већи ангажман Америке у наредном периоду како би се извршио додатни притисак да се таксе укину и створе услови за наставак дијалога“, рекао је Дачић у Вашингтону.

Извор: Бета


Напиши коментар