Д. Анђелковић: Београд треба да поништи Бриселски споразум„Након свих албанских провокација време је да Србија поништи Бриселски споразум“, рекао је  Драгомир Анђелковић

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић не очекује да ће нова бриселска администрација постићи значајније помаке у преговорима Београда и Приштине, истиче да се до компромиса може доћи једино дијалогом уз кредибилне посреднике те да, уколико то није могуће, Београд треба да поништи Бриселски споразум.

„Након свих албанских провокација, увођења такси, нефлексибилне преговарачке платформе и безобразне и дрске забране српским званичницима да иду на КиМ, време је да Србија поништи Бриселски споразум и да врати стање на оно које је било пре 2013. године. Да почне да успоставља своје институције на северу КиМ, да поништи споразум о интегрисаној контроли административне линије…”, оцењује Анђелковић за Танјуг.

Време је, каже, да Београд констатује да су ЕУ и њена политика банкротирали и да се обрати САД и Русији за захтевом да преузму преговарачки процес, а да паралелно на КиМ успостави стање које је било пре Бриселског споразума. Оцењује и да Србија не би требало да се обазире на евентуалне замерке из Европе које би уследиле, јер је, наводи, ЕУ преварила Београд, који зато треба да поништи све што је преваром изнуђено.

„Србија је све кораке повлачила полазећи од тога да има гаранције Брисела да ће друга страна реализовати свој део споразума, а показало се да Брисел то није поштовао – да ли зато што је слаб или зато што је учествовао у варању Србије заједно са Албанцима”, наводи Анђелковић.

На питање да ли је враћање на ситуацију пре 2013. године могуће, Анђелковић каже да јесте, уколико постоји политичка воља. „Промениле су се међународне околности у свету, они који су вршили на нас агресију 1999. године то више не могу. Приштина није представник праве државе, нити Албанија може да подржи Косово у било каквом агресивном подухвату према северу”, додаје он.

Истиче да је за Београд од дијалога важнији компромис, а да компромис може да се постигне само дијалогом уз кредибилне посреднике. „До сада се показало да дијалог није ни постојао, да је то било варање Србије, те да су посредници били на албанској страни. Нама не треба такав дијалог, већ прави дијалог, ако није сазрело време за тако нешто, морамо се вратити на стање које смо имали пре дијалога”, истиче он.

Додаје да Србија није имала ничију подршку ни пре 2013. године, па је контролисала север КиМ. „Нисмо ми изгубили ових шест година, него нам их је ЕУ украла посредно подржавајући Албанце. Сад је време да констатујемо да су ЕУ и њена политика доживели банкрот”, навео је Анђелковић.

Наводећи да је јасно да ЕУ нема капацитет да усмери преговарачки процес у жељеном правцу, као ни полуге моћи да гарантује да ће Албанци реализовати оно што обећају, Анђелковић верује да се ништа неће променити ни доласком нове администрације, без обзира што је, како каже, кандидат за новог шефа европске дипломатије Жосеп Борел наклоњенији Србији. „Није ствар у наклоњености, већ у моћи, а ЕУ нема моћ да покрене тај процес. Отуда не треба придавати већи значај формирању европских институција у контексту дијалога”, наводи Анђелковић.

Коментаришући забрану уласка српским званичницима на КиМ, Анђелковић каже да је то демонстрирање силе целом свету да је Приштина та која контролише ствари. „То је онда велико понижење за Србију и ако не бисмо предузели контрамере, онда би се дефинитивно показало да је наша косовска политика претрпела неуспех”, истакао је Анђелковић, преноси Танјуг.

Извор: Нови Стандард


Напиши коментар