Еколози и активисти овог викенда обилазе Стару планину и РакитуКако би забележили стварно стање на терену када је у питању изградња хидроенергетских пројеката, активисти више еколошких удружења посетиће, као најупечатљивије примере проблема са водом, у суботу 6. јуна, Стару планину, а сутрадан ће боравити у селу Ракита.

Под слоганом „Our rivers: No Damage“, еколози ће обићи неке од, како кажу, најштетних пројеката у националном парку Копаоник, Савски насип у Београду, а на југу ће обићи Црновршку реку, Темштицу и Рактску реку.

Село Темска, на улазу у парк природе Стара планина, је покретач борбе против мини-хидроелектрана. Ракита је поприште борбе између локалног становништва и инвеститора. Грађевинска дозвола за део пројекта је опозвана од стране Министарства животне средине, а ипак изградња се наставља – објашњавају организатори локације које ће посетити.

Додају да, упркос огромном утицају на њихове животе, највећи број погођених заједница никада нису информисане о хидроенергетским пројектима у својим “двориштима“, а камоли консултоване о њима.

Изградња МХЕ на Ракитској реци, село Ракита, Бабушница
Фото: Милан Симоновић

Ракита је тренутно центар борбе за реке у Србији. Притисци на локално становништво да одустану од борбе за реку прешли су у личне тужбе, неколико појединаца било је подвргнуто полицијској бруталности и бескрајним истрагама – наводе организатори.

Организатори акције су иницијативе Право на воду и Одбранимо реке Старе планине и кампања Спасимо плаво срце Европе, а одржава се у оквиру Европске недеље акције за реке Балкана, коју је покренула европска организација Ривервоч.

Аутор: Љубомир Филипов
Извор: Јужне вести


Напиши коментар