Завршена Призренска летња духовна школаНа Косову и Метохији данас је у манастиру Високи Дечани завршена друга Призренска летња духовна школа, која је почела 16. јула.

Школу је организовала Епархија рашко-призренска уз помоћ вероучитеља Дарка Николића и Немање Протића из Београда и подршку Канцеларије за КиМ Владе Србије.

Полазници школе су студенти државних универзитет у Србији, који су се пријавили и били изабрани после разговора са организаторима, пренела је ТВ Храм.

Они су имали прилику да се упознају са светињама и културним наслеђем на Косову и Метохији и да кроз предавања и разговоре са људима који овде живе истински упознају нашу јужну покрајину.

Полазници су учествовали на светим литургијама, свако јутро у другој светињи: Светим Архангелима, Девичу, Грачанаци, Драганцу, Дечанима и Бањској.

У Призрену, Грачаници и Девичу са полазницима школе био је и протојереј-ставрофор Радивој Панић, који служи у парохији Српске православне цркве у Бриселу.

Организоване су посете Пећкој Патријаршији и Богородици Љевишкој које се, заједно са Грачаницом и Дечанима, налазе на УНЕСКО-вом списку светске културне баштине на КиМ.

Неизбежна је била и посета Газиместану и самом граду Призрену, својеврсном музеју на отвореном у коме данас имамо сачуваних чак 10 цркава, од којих су половина из 14. века.

Овогодишња Призренска летња духовна школа завршена је посетом манастирима Високи Дечани, Пећка Патријаршија и Бањска.

Полазници школе примили су данас сертификат у манастиру Високи Дечани с благословом епископа Теодосија, који је подучио да не требамо само речима исповедати нашу веру, већ да те речи морамо сведочити и потврдити и својим животом.

„Потребно је не само речима да волимо и подржавамо Косово и Метохију и наше људе који живе на овим просторима, већ и да их посећујемо и да тиме покажемо да Косово и Метохија није само један географски појам, једна територија која је важна само онима који овде живе, већ да су Косово и Метохија много више од тога: наше биће, наш живот, наше постојање“, поручио је владика Теодосије.

Извор: РТВ


Напиши коментар