Кривична пријава због градње мини-хидроелектране у Ракити


Кривична пријава због наставка радова. Фото: РЕРИ

Због тога што је инвеститор наставио са радовима у селу Ракита, на делу цевовода за који има забрану Министарства заштите животне средине, Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) поднео је кривичу пријаву надлежном тужилаштву.

Забрана радова потиче од 4. јануара, а како, према информацијама које РЕРИ има са терена, инвеститор није поступио по решењу и уклонио цевовод у дужини од 300 до 350 метара, већ је 6 месеци касније наставио са радовима на том делу, траже од надлежних органа хитну реакцију.

Реакција надлежних органа је неопходна како би се спречила ескалација сукоба и угрожавање животне средине и безбедности грађана, због чега свако одлагање или нечињење органа јавних власти истовремено показује неспособност да успоставе поштовање законитости на територији Републике Србије – саопштавају из организације

Кривична пријава је поднета Основном јавном тужилаштву у Пироту, а траже и од надлежне инспекције да без одлагања заустави настављене радове на Ракитској реци, како би се обезбедило спровођење правоснажних одлука. Имају поруку и за полицију.

Од Министарства унутрашњих послова захтевамо да обезбеде асистенцију надлежној инспекцији, у складу са законом, уколико на други начин није могуће обезбедити спровођење одлука инспекције – кажу у РЕРИ.

Организација, која је својим деловањем привремено успела да спречи изградњу гондоле у Београду, а која је поднела и кривичне пријаве због сече стабала у Алексинцу, наглашава да се непоступањем по решењима и по закону, нарушава поверење грађана у уставни поредак и све грађане оставља у уверењу да држава није у стању да штити и чува јавни интерес.

Подсетимо, напета ситуација у Ракити настављена је 4. јула, када је дошло до инцидента између Десимира Стојанова и приватног обезбеђења, а полиција је у том дану 3 пута интервенисала.

Мештанин и председник Савета месне заједнице Десимира Стојановатврди да га је, због тога што је фотографисао нелегалне радове на постављању цевовода, претукло приватно обезбеђење Ово је само наставак напете ситуације у Ракити, јер се крајем маја Стојанов попео на потпорни зид уз обалу Ракитске реке и претио да ће скочити са њега у реку.

Почетком јуна један од мештанин је ухапшен због претње радницима обезбеђења, априла ове године догодила се експлозија на багеру, а крајем октобра прошле године у близини градилишта пронађена је ручна бомба. Почетком године изгорела је камп приколица која је служила као магацин.

Другостепени орган Министарства за заштиту животне средине одбило је жалбу инвеститора на своје решење и забрана радова је још на снази.

Приликом обиласка радова на постављању цевовода за МХЕ, републички инспектори Драгана Шелмић и Милан Штетић утврдили су да је од 300 до 350 метара цевовода постављено у оквиру природног корита за велике воде и наложили су престанак радова и вађење постављених цеви.

Аутор: Љубомир Филипов
Извор: Јужне вести


Напиши коментар