Матуранти измислили лек за мамурлук, а тајна је у…Да је људима у Србији довољан и најмањи разлог да претерају са храном и пићем, свима је познато одавно, али су матуранти Медицинске школе у Крушевцу тек недавно осмислили идеалан мелем за брзо лечење последица мамурлука.

„Чаробни“ прашак под именом „мамурко“, ученичке компаније „Био елај“, која је тријумфовала на Националном такмичењу „Достигнућа младих“, представљаће Србију на међународном такмичењу, које се у Лилу одржава од сутра до 6. јула.

– Компанију смо основали прошлог децембра и почели да радимо на производу – прича нам Ђурђина Здравковић, директор маркетинга „Био елаја“. – Идеја је била јасна. Како је наш народ познат по уживању у добром јелу, пићу и проводу, хтели смо да помогнемо практичним производом. Осим успеха на такмичењима и у продаји, почели су све више да нас прате на друштвеним мрежама, тако да само на инстаграм-профилу бележимо више од 900 посета.

Да прашак „мамурко“, који се продаје у паковању од 10 грама, има ефекта, сведоче и купци. Засада их највише има међу вршњацима, али полако се јављају и старији. Тајна је, кажу, у органским састојцима.

Поред сурутке, која се од свих протеина најбрже апсорбује, додали смо витаминске комплексе, глукозу, која храни ћелије, со, лимунску киселину, а једини вештачки састојак је боја, која није штетна и има је у врло малој количини – појашњава нам свршени средњошколац Слађан Грујић, директор производње. – Прашак се раствара у 200 до 250 милилитара хладне воде и осим што помаже код мамурлука, јер чисти организам од свих токсичних материја које доноси алкохол, добар је и као освежавајуће енергетско пиће.

Према речима Ђорђа Шиндића, генералног директора ученичке компаније, на „мамурку“ су радили месецима. Чланови тима и „запослени“ у компанији Медицинске школе подвлаче да су за успех сви једнако заслужни. Матуранткиња Татиана Миленковић је директор људских ресурса, Ивана Влашковић директор финансија… Сада су фокусирани на међународно такмичење у Француској, где ће се надметати 40 ученичких компанија.

– Чланови тима ревносно читају компанијске извештаје и припремају се за првенство – напомиње Марија Урошевић, професорка предузетништва у Медицинској школи. – На такмичењу неће бити оцењиван само производ, већ ће се у обзир узимати и неколико важних сегмената, знање о пословању, начин презентације, њихово умеће као тима. Морам да похвалим њихов тимски и компанијски дух, који их не напушта упркос бројним обавезама.

У тренуцима када је „мамурко“ настајао у школској лабораторији, нико није очекивао успех. Поред титуле националних победника на популарном такмичењу у предузетништу, ученичка компанија „Био елај“ освојила је и треће место на регионалном првенству.

Планирају оснивање фирме

Чланове успешног тима, који је осмислио „мамурка“, са представницима Медицинске школе, примила је и градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић. Млади предузетници испричали су јој да планирају оснивање фирме, усавршавање производа на основу испитивања тржишта и израду сајта компаније. Како ће се надаље пословати, зависиће делом од будућих обавеза на факултетима.

Извор: Новости


  • 10
    Shares

Напиши коментар