Мештанин Раките тврди да га је претукло обезбеђење мини-хидроелектране


Изградња МХЕ на Ракитској реци, село Ракита, Бабушница
Фото: Милан Симоновић

Због тога што је фотографисао нелегалне радове на постављању цевовода, приватно обезбеђење које је ангажовао инвеститор мини-хидроелектране у селу Ракита, претукло је, како сам тврди, мештанина и председника Савета месне заједнице Десимира Стојанова, пишу Јужне вести.

Портпаролка пиротске полиције, како наводе Јужне вести, не одговара на позиве и поруке новинара тог портала, а у Бироу за комуникације су тражили званичан захтев, на који одговора нема.

Инцидент се догодио у четвртак после 10 сати када је, у тренутку фотографисања, како каже Стојанов, био ван градилишта, али то није спречило раднике обезбеђења да му отму телефон, а том приликом је, додаје, примио и неколико удараца.

„Био сам ван градилишта. Покушао сам да докажем да раде ван одлуке Министарства, када су дошли момци из обезбеђења. Поломили су ми наочаре, поцепали тренерку и бацили телефон“, навео је Стојанов.

Додао је да се све десило када се враћао из баште, те када је видео да раде на спајању цевовода, хтео да фотографише и слику постави на друштвену мрежу Фејсбук.

„Био сам у амбуланти у селу Звонце, имам лекарско уверење о повредама. Полиција је долазила и направила записник“, рекао је Стојанов.

Ово је само наставак напете ситуације у Ракити. Крајем маја Стојанов се попео на потпорни зид уз обалу Ракитске реке и претио да ће скочити са њега у реку.

Почетком јуна један мештанин је ухапшен због претње радницима обезбеђења.

Априла ове године догодила се експлозија на багеру, а крајем октобра прошле године у близини градилишта пронађена је ручна бомба. Почетком године изгорела је камп приколица која је служила као магацин.

Другостепени орган Министарства за заштиту животне средине одбило је жалбу инвеститора на своје решење и забрана радова је још на снази.

Приликом обиласка радова на постављању цевовода за МХЕ, републички инспектори Драгана Шелмић и Милан Штетић утврдили су да је од 300 до 350 метара цевовода постављено у оквиру природног корита за велике воде и наложили су престанак радова и вађење постављених цеви.

Извор: Н1


Напиши коментар