Мигранти на Балкану — проблем без решења


Архивска фотографија: Мигранти у Београду. Фото: Мондо/ Стефан Стојановић

Када је у питању „балканска мигрантска рута“, у последњих неколико недеља сваке недеље најмање 400 људи покуша или уђе у Босну и Херцеговину из Србије. Даље настављају кроз Хрватску, преко Словеније, па до Италије.

„Покушавају масовно да се домогну Италије, региона око Трста, и одатле настављају даље. Можда је то један од разлога због чега Салвини долази у посету Србији — да продискутује како да се реши питање ове руте која постаје доминантна“, навео је Ђуровић.

Затварање мигрантског центра на Сицилији неће утицати на отварање нових рута за мигранте. Највећи број њих у Европу долази из правца Турске преко Балкана, а значајна је и рута из Марока преко Шпаније. Друге руте су само привремене.

Инциденти који се дешавају између миграната није изузетак само у Србији, каже Ђуровић.

„Велики број људи се гура илегално назад из правца Хрватске и онда их Србија прима. Због свог геополитичког положаја, Србија постаје нека врста чистилишта или тампон зоне. То доводи до великих проблема“, упозорио је директор Центра за помоћ и заштиту тражиоцима азила.

Решење тог глобалног проблема се не наслућује и Србија и БиХ су, према речима Ђуровића, постале земље где су људи заглављени, али саме не могу да реше та светска дешавања.

Извор: РТС


Напиши коментар