Мило Ломпар: РТС представља несумњиви бастион другосрбијанског медијског деловања!


Проф. др Мило Ломпар

Није могуће у оваквом распореду медија, где ви имате са једне стране велики притисак онога што припада и светском медијском простору, дакле таболоидизацију, како телевизијских тако и штампаних медија, развити неку врсту националне политичке свести и националне културне свести без активне промене политике државне телевизије.

-Сматрам, као и неки други људи, а ми смо то више пута до сада поновили, да би у овој ситуацији било најцелисходније задржати садашњи ниво присуства српског државног, које је битно нарушено Бриселским споразумом, и у ефективном и правном смислу, дакле двоструко, на Косову и Метохији, да питање Косова и Метохије треба дипломатски учинити што видљивијим, да треба наставити разговоре са носиоцима албанске политичке индивидуланости на КиМ, али да не треба тежити никаквом насилном решавању које неће имати поштовања према нашим елементарним интересима – каже у интервјуу за видео продукцију „Искре“ професор се Мило Ломпар.

-Кад је реч о томе шта би могло да се догоди, и чему се ја противим, то је да владајући режим изнуди, исфорсира медијском манипулацијом, и великим комбинацијама различитих врста притисака, неку врсту решења косовско-метохијског проблема у духу настојања која нам намећу западни, превасходно амерички чиниоци, а то значи, на нашу велику штету. Оно што ми не знамо, а што можемо да наслутимо, да се домишљамо, то је да ли владајући режим у Србији има обавеза према западним чиниоцима које се тичу Косова и Метохије, а под два, да ли су те обавезе у вези са његовим постојањем на власти? То су кључни чиниоци које ми не познајемо, и то је, по мом мишљењу главна опасност која се надвила над могућност да на 800 година аутокефалности Српске патријаршије ми уствари разматро могућност да се својевољно, и први пут у историји одрекнемо Косова и Метохије – каже професор Ломап.

Доминантни вектор у садашњим дешавањима на овом простору јесте стављање читаве територије бивше Југославије под контролу НАТО пакта, постојање војних ефектива на читавој територији у оквиру једног ширег кретања ка истоку и ка руској територији, основни циљ је да се уклони руско присуства са Балкана. Други комплекс тема јесте да се неутралише српско присуство на Балкану, тако што ће се у БиХ деинституционализовати Република Српска, у највећем могућем степену, што ће се спровести процес прикривене унитаризације Босне и Херцеговине, да се у Црној Гори спроводи културни и друштвени инжињеринг којим ће се Срби као национална мањина учити мање видиљвим, да се КиМ својевољно од Срба признају као део албанске целине, а то повлачи да Дечани и Грачаница у УНЕСКУ буду под једном другом ознаком, а не Србија, и да се у самој Србији продужи процес денационализације опште јавне свести, односно да се постави један менталитет, схватање које ће у битној мери уклонити могућност националне политичке оријентације – каже Ломпар.

Није могуће у оваквом распореду медија, где ви имате са једне стране велики притисак онога што припада и светском медијском простору, дакле таболоидизацију, како телевизијских тако и штампаних медија, развити неку врсту националне политичке свести и националне културне свести без активне промене политике државне телевизије, Радио телевизије Србије која је изарзито натопљена другосрбијанском интерпетацијом историје. Недавно је речено да је Видовдан празник који прихватају, тако је некако написано, верници СПЦ. Па, није тако, Видовдан је шири, Косовска битка је шира по значењу од верског момента. И да не бих шире говорио, ја ћу то само нагевестити – Радио телевизија Србије представља несумњиви бастион другосрбијанског медијског деловања, нарочито у културним садржајима, где се баве дискриминацијом појединих људи, дискриминацијом појединих тема – каже Ломпар у интервјуу за видео продукцију „Искре“.

Извор: Искра


Напиши коментар