Михољска превлака: На месту гдје су отрована 72 монаха, градиће се храм!


Компјутерска анимација будуће цркве св. Архангела Михаила

Ту је 1219. године Свети Сава основао Зетску епископију! Ту су средином 15. вијека Млечани отровали 72 монаха и срушили цркву св. Архангела Михаила. Крајем 20. вијека, пронађене су кости отрованих монаха и започета је обнова манастирског комплекса. Тренутно се завршавају припреме за почетак изградње велелепног храма.

Црква Светог архангела Михаила на Михољској Превлаци, надомак Тивта, биће подигнута из – темеља. Зелено свјетло за урбанистичко-техничке услове за градњу светиње на мјесту које су комунисти по Другом свјетском рату прекрстили у Острво цвећа, дало је Министарство одрживог развоја и туризма, а митрополит Амфилохије јуче је изразио очекивање да ће ускоро бити добијене и друге потребне дозволе.

Манастир Светог архангела Михаила, настао на темељима старог бенедиктинског самостана, порушен је у 15. вијеку после напада Млечана. Оно што је посебно интересантно за ово свето мјесто је чињеница да је овде Свети Сава, пошто је у Никеји постављен за архиепископа, 1219. основао Зетску митрополију, која ће касније прерасти у Митрополију црногорско-приморску СПЦ.

Темељи разрушеног храма св. Архангела Михаила

– Својом историјском вертикалом манастир на Превлаци спаја укупно хришћанско предање Истока и Запада. Такви духовни центри нису мртвачнице него живи организми који страдају кроз вјекове, али се и обнављају. Тако ће бити и с овом светињом – казао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије на Сабору Братства православне омладине Црне Горе који се традиционално одржава на Михољској Превлаци.

После пада Душановог царства, Котор се осамосталио, потом био под влашћу Мађарске и Босне, а од 1420. млетачки град. Млечићи су отровали 72 монаха, преко извјесног Марина Друшка из Котора, који је и сам страдао, а онда су топови с бродова, пошто је лажно представљено да се у манастиру појавила куга, разрушили храм.

Сједиште Митрополије је пренијето на Цетиње, а на Превлаци је завладала пуста тишина која је трајала од 15. до 19. вијека. Малену цркву посвећену Светој Тројици обновила је Екатерина Властелиновић (1777-1847), Српкиња из знаменитог братства из Гацка, дарујући за то и последњи дукат богатства. Откупила је потом трећину Превлаке с намјером да обнови манастир.

Црква Свете Тројице на Превлаци, коју је подигла Екатерина Властелиновић (1777-1847)

Како је Екатерина Властелиновић представљала опасност за препредене непријатеље православља, мучки је убијена и у тајности сахрањена. Сва црквена имовина је уништена. Мошти јој почивају у поменутој цркви, као и мошти већег дијела 72 монаха, који су отровани у млетачком налету 1452.

Озбиљнији духовни живот на Превлаци је почео 90-тих година 20. вијека, када је почела и обнова манастирских конака.

Свети мученици превлачки

О помору монаха на Превлаци, који се десио 1452. године, дуго се ћутало. Предање о том догађају је сачувано у сабраним дјелима Стефана Митрова Љубише. Тровање монаха добило је званичну потврду токсиколошким анализама рађеним на ВМА 1997. године. У извјештају познатог патолога др Зорана Станковића, између осталог, се каже:

„Кад смо примили делове костура људског порекла и узорке земље, пред нама су била два основна, у целини узевши, веома сложена задатка и то:

Да одредимо да ли у достављеним костима и земљи има арсена и у којој количини.
Да одредимо старост достављених костију, утврдимо порекло и узроке регистрованих прелома и оштећења, одредимо оруђа којима су нанети, као и околности под којима су регистроване промене на костима настале.
Иначе, арсен се токсиколошки може лако и поуздано утврдити. Док већина отрова, пре или после, брже или лаганије ишчезава из лешева, или се отрови у лешевима тако мењају да их је немогуће доказати, дотле за арсен важи неограничена могућност утврђивања. Сем тога, готово сви отрови, после и услед спаљивања лешева, не могу бити више утврђени, само се од арсена, и након спаљивања, још могу наћи трагови у коштаном пепелу спаљених.

Имајући у виду напред изнете карактеристике арсена, замолио сам изузетно стручну др Мелиту Косановић, специјалисту токсиколошке хемије и биохемије, из Одељења за токсиколошку хемију Центра за контролу тровања у ВМА, да обави хемијско-токсиколошку анализу достављене земље и утврди концентрацију арсена у њој. Сложили смо се да нема сврхе одређивати концентрацију арсена у достављеним костима, с обзиром да се по подацима радило о акутном тровању и да није било времена да дође до депоновања арсена у костима.

Дуго и упорно је Мелита радила хемијско-токсиколошку анализу земље, више пута је проверавала добијене резултате, да би ми на крају саопштила да земља узета изнад крипте са костима садржи арсен у концентрацији од 2,02 мг/кг, а земља узета испод крипте и око костију у крипти садржи арсен у концентрацији од 40,10 мг/кг.

Овакав налаз налагао је додатне хемијско-токсиколошке анализе земље на локалитету Превлаке. По овом основу, мр. сц. цхем. Мелита Косановић и потпуковник, мр. сц. мед. Ивица Милосављевић, специјалиста судске медицине, боравили су на Превлаци у времену од 16.08. до 19. 08. 1997. године и, након сагледавања свих релевантних чињеница битних за даља истраживања, по напред наведеним питањима поднели су одвојене извештаје.

Извештај мр. сц. цхем. Мелите Косановић, од 17. 11. 1997. године:

Сектор ТУ/2 – гроб (виши), вероватно 15. век. Земља из гроба избачена са стране, јер је прављена кречана, испретуране кости, померене плоче. Садржај арсена 2.33 мг/кг.
Сектор ИВ/2 — гроб (нижи), вероватно старији. Земља из гроба избачена са стране, јер је помешана са земљом из суседног гроба. Садржај арсена 2.45 мг/кг.
Сектор ИВ/2 — земља изнад нивоа гробова. Садржај арсена 1.45 мг/кг.
Сектор ИВ/1 – земља из гроба, с места где су нађени пршљенови. Садржај арсена 2.42 мг/кг.
Сектор ИВ/1 – земља из гроба, тек почела ископавања, дубина око 80 цм. Садржај арсена 2.33 мг/кг.
Сектор ВИИ/1 – узорак земљишта испод зграде. Садржај арсена 3.98 мг/кг.
Сектор В/3 – контролни узорак-земља с пропланка испод маслине, узорак из дубине око 20 цм, с места где никада није било гробље. Садржај арсена 0.75 мг/кг.
Сектор ИВ/З – откопано непосредно пре узимања земље. Садржај арсена 2.15 мг/кг.
Сектор ИВ/3 – јужна гробница са источне стране апсиде, гроб 9/1956. Земља узета испод плоче, непосредно око костију. Садржај арсена 1.21 мг/кг.
Земља испод крипте и око костију у крипти садржи арсен у концентрацији од 40,10 мг/кг, дакле, у том узорку земље концентрација арсена већа је за око двадесет, а у неким случајевима и више пута, од концентрације у другим анализираним узорцима земље с локалитета Превлаке.“

(комплетан извјештај др Станковића објављен је у књизи „Превлака Светог Архангела Михаила – Хумак српске духовности“, издање Српска свештена царска лавра Светог архангела Михаила – Превлака, Тиват, III допуњено издање, 2000.)

Из костију превлачких мученика често точи свето миро; шири се пријатан мирис попут борова и мајских ружа, а повремено из моштију излази вода мириса лаванде, босиљка и лимуновог цвијета

Аутор: Донко Ракочевић
Извор: Седмица


Напиши коментар