„Непоћудни“ херој: Мали Хрвати никад чули за Рајхл-КираО једном од ретких заговорника мира у Хрватској деведесетих година прошлог века, шефу осијечке полиције Јосипу Рајхл-Кира, мали Хрвати не уче у школама. Јер, није мрзео Србе а убили су га Хрвати.

Рајхл-Кира на данашњи дан 1991. године убили су припадници хрватских снага, блиски Бранимиру Главашу, коме се данас суди за ратне злочине.

У хрватским медијима и политичким круговима ретко се говори о Киру, који је обилазио и српске барикаде и хрватске војнике настојећи да избегне рат у Осијеку, пише загребачки портал Индекс.

Рајхл-Кир је постављен на дужност првог човјека полиције у Осијеку 1990. године. Настојао је да, у време најжешће ратне пропаганде и српске и хрватске стране, спречи рат у источној Славонији.

Настојао је да смири врелу атмосферу и са хрватске и са српске стране.

На разговоре је одлазио ненаоружан, а сарадници га описују као мирољубивог човека, углађених манира, потпуно атипичних за шефове полиције.

Он се замерио хрватским „бојовницима“, предвођеним Бранимиром Главашем, када је на седници Скупштине Града Осијека јавно обећао:

„Док сам ја начелник Осјечко-барањске полицијске управе, рата између Срба и Хрвата на овом подручју неће бити“.

Главаш је поручио да „ХДЗ више нема поверења у осјечку полицију“, те да грађани Осијека сва запажања о сумњивим догађајима и особама више не пријављују полицији, већ Секретаријату за народну одбрану.

Јосип Рајхл-Кир је 15 дана пред смрт рекао угледном хрватском новинару Драгу Хедлу да се боји за своју безбедност.

Убијен је на контролној тачки хрватске полиције између Осијека и Тење, враћајући се са преговора које је водио са српском страном.

На њега је пуцао припадник резервног састава хрватске полиције Антун Гудељ и то пред очима тадашњих полицајаца којима је командовао.

Гудеју је суђено тек 2009. године и добио је 20 година затвора, али праве околности убиства и политичка позадина никада нису до краја разјашњени.

О Јосипу Рахл-Киру хрватска деца не уче у школама, нити га помињу политичке елите.

Уместо да његови напори да очува мир буду на понос држави и друштву, данас мало ко зна ко је уопште био Јосип Рајхл-Кир.

Извор: Мондо


Напиши коментар