Никола Тесла добио свој дан и у КанадиКанада се прикључила државама које су 10. јул, рођендан једног од највећих проналазача у историји науке и технике Николе Тесле, прогласиле за Дан Тесле.

Поводом 163. годишњице од Теслиног рођења 1856. на свечаности у Едмонтону, главном граду западне провинције Алберте проглашење је обавио градоначелник Дон Ајвисон (Евисон), а иницијатор је Историјско друштво Никола Тесла на челу са председницом Лиллиан Белтаос.

„Град Едмонтон је поносан што слави Теслу, његову истрајност, марљивост и посвећеност“, записано је у прокламацији.

„Тесла је био српско-амерички научник и проналазач који је имао више од 300 патената, од наизменичне струје, преко бежичних комуникација до снимања X-зрацима“, објавио је дневни лист Едмонтон журнал.

Дан Николе Тесле, чувеног научника српског порекла, укључио је обраћање званичника, осветљавање плавим светлима чувеног моста у Едмонтону и параду возила са плавим светлима.

„Тесла је одувек био фасциниран напретком науке и технологије. Његова опсесија (проналасцима) омогућила је да данас буду могући електрични аутомобили, на пример“, рекао је главни говорник канадски научник и проналазач из Истражовачког центра за нанотехнологију Адам Бергрен.

Проглашење Дана Николе Тесле писменим обраћањем подржао је и премијер Канаде Џастин Трудо. „Историјско друштво Алберте Никола Тесла дели моје визије о значају научних иновација. Данас смо окупљени да славимо изузетан живот Николе Тесле и свих његових невероватних научних достигнућа. Његови проналасци учинили су свет бољим местом“, поручио је премијер Трудо.

Амбасадор Србије у Канади Михаило Папазоглу одржао је током свечаности пригодан говор и сусрео са градоначелником и другим представницима политичког, економског и друштвеног живота Едмонтона.

Извор: Бета


  • 206
    Shares

Напиши коментар