Парастос поводом 20 година од убиства 14 српских жетелаца


Спомен плоча у Старом Грацку

У селу Старо Грацко код Липљана ће бити одржан парастос поводом 20. годишњице убиства 14 Срба из тог места. Парастос ће код спомен-плоче у центру села од 10 часова служити епископ рашко-призренски Теодосије а присуствоваће и помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Петар Петковић.

Убиство српских жетелаца у Старом Грацку један је од најтежих злочина на Косову после повлачења српских снага безбедности и уласка међународних снага.

У нападу на групу Срба на њиви током жетве из заседе су убијена четири члана породице Јанићијевић – Слободан, Миле, Момир и најмлађи Новица, који је имао 17 година, затим Андрија Одаловић, браћа Јовица и Раде Живић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић.

„Они знају шта се догодило и ко је одговоран“, каже старица Љубица Живић, убеђена да не постоји Албанац у Липљану који не зна имена починилаца и наредбодаваца.

Полиција УНМИК-а је у октобру 2007. ухапсила Мазљума Битићија из села Велики Алас код Липљана због сумње да је учествовао у том убиству, али је он, два месеца касније пуштен из притвора услед недостатка доказа.

Зна се да је УНМИК полиција 2007. године у суседном селу Велики Алаш, трагом подметнутих доказа, ухапсила психијатријског болесника Малзума Битићија, јер је у његовој кући наводно пронађена документација која је требало да укаже да се ту налазио штаб ОВК и да је он један од извршилаца масакра. Недостатак доказа, уз лекарско уверење да је Битићи психијатријски случај, био је алиби истражиоцима УНМИК-а и Еулекса да предмет архивирају и да наредбодавцима и починиоцима масакра дају простора да додатно затру трагове.

Гробље у Старом Грацку, где су сахрањени страдали жетеоци, више пута је скрнављено и минирано.

Извор: Н1, Магацин


Напиши коментар