Правник и физчар прекрајају историју: Представили књигу у којој тврде да у БиХ живе само Бошњаци, а да Срба никад није било


Танер Аличехић и Ђенан Галешић; Фото: glassrpske.com

Да се на разне начине жели прекројити историја српског народа, сведочи и најновија књига под називом „Трагом древних Бошњана: босанска држава и национални идентитет“, која је промовисана у Мостару, а чији су аутори, по професији правник и физичар, одлучили да пишу о Бошњацима као једином и темељном народу у БиХ.

У Центру за културу Мостар, у оквиру манифестације „Мостарско љето“, аутори ове књиге Танер Аличехић и Ђенан Галешић убеђивали су присутне на промоцији да је „Босна национални простор Бошњака, који могу бити католици, будисти, Јевреји, православци, муслимани, агностици, атеисти или било шта друго“.

Они су износили и тезу о Бошњацима као једином и темељном народу у БиХ, а Аличехић сматра да је све друго “нарушавање босанске државности кроз фалсификовање историје и окупацију”, те “оспоравање босанског националног идентитета, односно Бошњака као државотворног народа”.

Навели су и да је намера њихове књиге да укаже на „систематско уништавање и негирање босанског народног идентитета и државе“.

Доцент историје на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци Бошко Бранковић каже да тезе које аутори износе немају никакво документовано и историјско упориште. То што наводе о босанској нацији био је, како каже, у ствари пројекат Аустроугарске и Бењамина Калаја.

– То је био покушај стварања босанске нације и није новина. Историја се на простору БиХ и раније покушавала искројити. Тако да, шта год да су на ту тему писали, вероватно су се позивали на књиге из тог времена – објашњава Бранковић.

Према његовим речима, сви историјски извори аргументовано указују на постојање Срба на овим просторима, и то не само из новијег века, већ и из старијег периода.

– Постојање српског народа документују и турски и византијски извори – објашњава Бранковић и додаје да у данашње време сви хоће да буду историчари, а да би много боље било када би сви радили свој посао.

Он истиче да су овакве књиге у ствари само добар маркетиншки потез, али без историјске подлоге.

– То није историјска, већ комерцијална књига, која ће се сигурно добро продати. Ево, аутори су већ добили пажњу, а књигу ће купити и Срби и Хрвати да би видели шта је то написано и како би исто оповргавали – закључио је Бранковић.

Биографије аутора

Танер Аличехић завршио је Гимназију у Мостару, а дипломирао је физику на Универзитету у Женеви. Провео је дужи низ година у финансијском сектору радећи на тржиштима капитала, а сада ради као саветник за стратешка питања у приватном и јавном сектору. Члан је Управног одбора Бошњачког института и Центра за стратешке студије Форума Босна.

Ђенан Галешић из Мостара је дипломирани правник, има академско занимање и самостално се бави истраживачким радом, са посебним фокусом на историју БиХ, те религије и њен утицај на формирање нација.

Извор: Новости


Напиши коментар