Србија демографски стари све брже


Фото/илустрација: Новости

Србија демографски стари све брже, а тренутно се налазимо на трећем месту у Европи по старости становништва, где удео старих од 65 година, већ сада прелази 20 процената, док све мање имамо младих, јер све чешће одлазе из земље.

Стручњаци истичу да није потребно бринути само о повећању броја становника, већ да радимо и на побољшању образовног, здравственог и социјалног система, јер у таквом једном окружењу, млади неће желети да одлазе из земље.

„Млади иду за послом и неким већим могућностима и тренутно у градовима имате веће шансе за запослење него у мањим местима. Било какве популационе мере не могу да дају инстант резултат. Потребно је кренути сада са спровођењем мера да би резултате видели тек за 30 до 40 година“, каже Марија Раковић из популационог фонда УН.

Према попису из 2011. године Србија има нешто више од 7 милиона и 100 хиљада становника. Просечна старост становништва у Србији је око 42 године, а када говоримо о животном веку код жена је он око 75 година, док је код мушкараца између 70 и 71 годину.

Миграције из села у градове су такође повећане, а према речима демографа, иако будемо имали већи наталитет у сеоским срединама, треба да очекујемо смањење броја становника у тим срединама.

„Ми наиме имамо око 60 посто становништва које живи сада у урбаним срединама у градовима, а тај проценат ће у наредних 20-30 година још висе расти. То је такодје последица модернизације друштва и све развијене државе света и све најразвијеније земље су тај процес прошле тако да и нас то чека“, каже Даниела Арсеновић, демограф са ПМФ-а.

Извор: РТВ


Напиши коментар