Тито је за живота смислио распад Југославије


Тито (на слици лежи и нишани) као припадник 42. вражје дивизије у нападу на Србију

Године 1971. на тајном састанку највиших представника САД, Немачке и Ватикана усвојен је споразум о разбијању СФРЈ у 11 тачака.

Контраобавештајна служба о овом договору одмах је обавестила тадашњи југословенски државни врх и председника Тита, али тим поводом ништа није урађено.- рекао је новинар и публициста Милорад Вукашиновић на трибини „Енигма југословенске кризе“у Куктурном центру Новог Сада.

– Често се чује да је југословенска криза започела 90-их година упоредо са формалним распадом Југославије, што је нетачно, јер криза је започела неколико деценија раније.- нагласио је Вукашиновић.

Он је објаснио да је прва енигма, која се односи на југо–кризу, била везана за улогу савезника који су на основама ослободилачких ратова Србије од 1912. до 1918. године подржали стварање Југославије. Те велике силе су 60–их и 70–их година 20. века заједно са силама које су биле против стварања Југославије почеле здушно да раде на њеном разбијању.

О томе да су Американци имали у највишим врховима југо–власти информаторе, сведочи и податак да је у свом извештају Џон Кембел 1967. године прецизно описао стање у тадашњој Југославији: Југословена нема,а националистичка идеологија укључена је у сам врх КПЈ.

Врло брзо после Кембеловог извештаја, почетком 70–их година, драстично се мењају међународне политичке околности – западне силе на челу са САД доносе одлуку о стратешком заокрету према СССР-у и укључењу Кине у тзв. светски привредни систем, што је допринело изолацији СССР-а и његовом економском слабљењу. То је променило и позицију Југославије.

Уместо да реагују по сазнању о тајном састанку САД, Немачке и Ватикана 1971.године, да коригују унутрашњу и спољну политику, Тито и његови најближи сарадници не само да организују МАСПОК у Хрватској него припремају разбијање Југославије и стварају претпоставке за настанак Устава из 1974.године.

О томе се, навео је Вукашиновић, дуго ћутало и мало знало све до објаве књиге „Како су Срби изгубили век. Трагична судбина Срба у заједничкој држави“(2016) некадашњег председника Председништва СФРЈ Борисава Јовића.

Књига садржи и транскрипте тајно снимљених разговора Тита и хрватског обавештајца и националисте проусташке оријентације Стеве Крајачића. У њиховом разговору све је недвосмислено: Тито се изјашњава као Хрват и говори Крајачићу да му је жеља да се после његове смрти Хрватска осамостали са српским територијама. У том разговору они своде Србију на Београдски пашалук.

Прочитај још: Стево Крајачић: Срби, у Јасеновцу смо вас премало побили

Две врсте владара

Осврнувши се на карактер прве и друге Југославије и њених владалаца, предавач је нагласио да ту постоје огромне разлике.

– Они који су владали првом Југославијом, а мислим на династију Карађорђевић, а после убиства краља Александра на Стојадиновића и кнеза Павла, чак и у најтежим околностима настојали су да заштите интегритет и територијални суверенитет Југославије. Насупрот њима,однос руководства друге Југославије и Тита био је супротан: радили су све што је у њиховој моћи на штету српског народа како би изнутра, заједно са великим силама,разбили државу – навео је Вукашиновић.

Извор: Новости


  • 46
    Shares

Напиши коментар