Трећина жена у Србији оштећена применом Закона о финансијској подршци породици

На удару су они који су најслабији и најрањивији

Годину дана од усвајања Закона о финансијској подршци породицама са децом око трећине жена је оштећено његовом применом, изјавила је у Јована Ружичић из Центра за маме.

Портал Бебац је објавио информације које је добио од Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања о броју корисника права из Закона о финансијској подршци породицама.

„Више од 13.000 жена прима плату мању него што је имала до тада, а тек око 25.000 прима онакву плату какву је имало и пре примене закона“, рекла је Ружичић.

Додаје да се дошло до података да тек око 38.000 жена прима било какву надокнаду током трудничког односно породиљског, а годишње се роди око 65.000 беба.

„Један јак утисак су оставили ови подаци на мене, а то је колико маме ћуте. Реакција мама није онаква какву би ја волела да видим“, каже Ружичић и оцењује да су људи генерално обесхрабрени и не верују да могу нешто да промене.

Сарита Брадаш из Фондације Центар за демократију рекла је да породиље и породице са децом тешко долазе до остваривања својих права.

„Анализе су показале да овај закон садржи неуставне одредбе и одредбе које су у супротности са међународним стандардима и конвенцијама“, истиче она.

Брадаш додаје да се умањују већ постојећа права и наглашава да је то тенденција у многим областима, а поготово у областима социјалне заштите.

„Када се израчунају подаци портала Бебац, на овом праву држава је уштедела близу 20 милијарди динара, а у исто време су отписани дугови Србијагасу у износу од 144 милијарди динара. Значи на удару су они који су најслабији и најрањивији“, сматра Брадаш.

Извор: Н1

Напиши коментар