Унука Милунке Савић: Милунка је била патриота и зато није отишла у Француску

Спомен обележје Милунки Савић, Јошаничка Бања

Драгица Николић, унука рођеног брата Милунке Савић уместо којег је она отишла у рат, рекла је за РТС да јој је француски председник Емануел Макрон рекао да је доста тога прочитао о Милунки, али да би волео још више да сазна.

Драгица Николић је истакла да од Милунке сви можемо да научимо шта значи храброст и патриотизам. Казала је да је Милунка јако волела Србију и да је била везана за српски народ.

„Осећала је потребу да помогне људима који живе овде. Она није хтела да се склони па да живи слободно и да буде почаствована и да има привилегије, она је хтела да остане у својој земљи да би могла да помогне другима“, додала је Николић.

Подсетила је да је Милунка Савић имала једну биолошку ћерку, три усвојене и да је одшколовала најмање тридесеторо деце.

Сећа је се као јако пријатне, али строге и врло правичне жене која није дозвољавала да се прича за столом и да се нон стоп улази и излази из просторије.

Закључила је да од Милунке Савић сви можемо да научимо шта значе храброст и патриотизам.

„Патриотизам је оно је она могла да покаже сваком, баш из тог разлога што није отишла у Француску, што није остала тамо да има добре услове за живот. То је једна од највећих њених карактеристика – остала је у својој вољеној земљи, никада је није напустила и много је тога учинила за своју земљу“, истакла је Драгица Николић.

Председници Француске и Србије Емануел Макрон и Александар Вучић положили су цвеће на гроб Милунке Савић у Алеји великана на Новом гробљу.

Извор: Н1

Напиши коментар