Хрватска историчарка: Геноцид у НДХ су починили Срби, а не усташе


Усташка „историчарка“ Влатка Вукелић. Фото: YouTube Printscreen

Историчар Влатка Вукелић, која припада хрватској десници, назива устанак српског становништва у Србу 1941. године против усташких власти – геноцидом Срба над локалним становништвом.

Први организовани напад на усташке институције које су починиле злочин над Србима у том крају, Вукелићева назива „злочиначким оргијањем“.

Она, позивајући се на десничарске историчаре и ревизионисте историје Марија Јареба и Анту Назора, српски устанак из 1941. пореди са српским барикадама на почетку сукоба деведесетих година прошлог века.

Како преноси један од десничарских портака „Камењар“, али и остали десни портали, Вукелићева српски устанак, односно први оружани отпор у Независној Држави Хрватској (НДХ) назива „покољем над цивилима“.

За њу су српски устаници чинили ратне злочине, а не усташке снаге, па подсећа хрватску јавност да сада Хрвати пишу историјске уџбенике, те да то треба да чине онако како њима одговара.

Влатка Вукелић, председник Удружења „Хрватска слободна десница“, тврди да је, као одговор на успостављање НДХ, „српско становништво уз подршку монархистичких кругова из тадашње Србије покушало офанзивно деловање“.

Коментар Магацин-а: Уместо коментара, предложићемо вам текст о Хрватима који је направљен на основу сведочења њихових ментора Немаца, већ наслов довољно говори о овом несоју: Сачувај нас Боже куге, глади и Хрвата…

Извор: Новости


  • 295
    Shares

Напиши коментар