BBC: Београд међу пет најкреативнијих градова на свету


Фото/илустрација: Панорама Београда

После много времена ван међународних токова, Београд је поново чвориште европске савремене уметности. Као да га покреће енергија младих, град постаје једна од најтраженијих светских дестинација.

„После много времена ван међународних токова, Београд је поново чвориште европске савремене уметности. Србија је у процесу придружења Европској унији, а њен главни град доживљава процват. Као да га покреће енергија младих, град постаје једна од најтраженијих светских дестинација када је у питању ноћни живот. То је тако захваљујући уметничкој сцени која се протеже од ромског традиционалног печата до новоталасног српског хип-хопа“, наводи у тексту ауторка Либи Бенкс.

Можда због вишедеценијске изолације током и након ратова на Балкану деведесетих година, локалне уметничке школе остале су оријентисане на комбинацију заната и уметности, што даје значајан квалитет раду.

Ауторка истиче салон “Шамлиза” који нуди предмете и намјештај српских дизајнера и „Супермаркет“ као концептуалну радњу у којој су помешани мода, дизајн, уметност и српска гастрономија.

Октобарски салон 2018. године привукао је пажњу међународне уметничке заједнице угостивши Јоко Оно и уврстивши у понуду радове Анселма Кифера, Такашија Муракамија и Олафура Елиасона уз дела српских уметника попут Нине Ивановић, Александре Домановић, Ивана Грубанова и Маје Ђорђевић, наводи се у тексту британског јавног сервиса.


Напиши коментар