Акција за пример другима: Обнова крајпуташа у краљевачком крајуСведоци су времена, сећање на оне који су изгубили животе далеко од завичаја. Споменици крајпуташи. Подигнути су углавном јунацима из Балканских ратова и Првог светског рата.

У Краљевачком Заводу за заштиту споменика културе, почели су рестаурацију споменика крајпуташа. На подручју Краљева их има око стотину, а радници предузећа Рас из Ивањице, рестаурирају првих шест од дванаест крајпуташа, колико их има у Алеји у парку код Духовног конака.

Из градског буџета је издвојено миллион и стотину динара, а планирано је да рестаурација буде завршена до октобра.

„У Самаилима су они сви груписани и направљена је једна привремена конструкција. Сами споменици су у јако лошем стању, јер није рађено ивестиционо одржавање, ни редовно техничко одржавање, тако да смо ове године пристпули конзервацији и рестаурацији, и започели смо процедуру за проглашење за споменике културе, јер овај споменик није имао никакво правно својство у смислу Закона о културним добрима“, каже Иван Милутиновић, директор Завода за заштиту споменика културе Краљево.

Најчешће су од камена, а крајпуташа има највише у црквеним портама, на раскрсницама путева, на сеоским гробљима. На њима је често описано коме је подигнут, колико је живео, где је погинуо. Циљ рестаурације да се крајпуташима врати изглед, и да се заштите од пропадања.

„Споменици у радионицу су четврти степен угрожености“, каже Драгомир Свечан, конзерватор-рестауратор. „Испред нас је табла где припремамо модел који ће у рестаурацији бити враћен са словима. Користе се постојећи калкови, шаблони, постојећа документација из шездесетих, седамдесетих година, фотографије тако да све што имамо из фотодокументација, не измишљамо него покушавамо само да преведемо у садашње стање.“

Уколико обезбеде новац, у Заводу за заштиту споменика културе планирају да наставе рестаурацију крајпуташа. Необичних обележја која, чувају спомен на погинуле, који су остали негде далеко, на бојиштима,и никада се нису вратили у родни крај.

Прочитај још: Крајпуташи – срце у камену

Извор: РТС


  • 135
    Shares

Напиши коментар