Амфилохије: Како да се одрекнем црногорске Метохије (ВИДЕО)


Вучић ме је оптужио да сам као Харадинај за целовито Косово. Јесам за целовито Косово, него шта, али зна се, припада Србији то целовито Косово, рекао је за РТС вечерас у емисији „Око“ митрополит црногорски и егзарх Пећког трона СПЦ Амфилохије.

Из манастира Морача, где је вођен интервју, подсетио је, штавише, на то да је Метохија припадала Црној Гори, да су је, како објашњава, у балканским ратовима ослобађали Црногорци и да се и данас у Метохији налази гробница са 700 погинулих Црногораца из тог периода, док се кључеви Пећке Патријаршије и Великих Дечана који су тада предати његовим прецима – чувају на Цетињу.

Ја имам патријарха мог Иринеја довијека

„Апсолутна лаж, једино кад бих изгубио памет и свијест. То су лажи. Ово је Божја, Христова црква, ја имам патријарха мога“, овако је митрополит одговорио на питање да ли би могао себе да види у улози „неког патријарха“ самосталне црногорске цркве.

„Бог ми је сведок да сам срећан што ме је до дан данас мимоишла та чаша, да бих остао овдје гдје сам. Мој једини патријарх којег признајем до сада – док је он жив и док сам ја жив“, каже митрополит подсетивши и на време пред избор садашњег поглавара СПЦ, када је био виђен за могућег наследника Патријарха Павла.

Од памтивека брига цркве за народ и реални живот, не бави се политиканством
О свом „салду“ после три деценије управљања митрополијом црногорском каже – упитан о томе да ли је био више обнављач хришћанске духовности у Црној Гори коју је преплавила „брозомора“, какве му заслуге многи данас приписују, или „политичар“, како су га са друге стране, многи и критиковали:

„Ако је (политика) брига о народу, о бићу, достојанству народа – оном најдубљем достојанству и саме државе, ја не могу као човек цркве другачије“.

Само је Енвер Хоџина Албанија била испред у атеизму од Црне Горе. Црна Гора је била атеистичка, али је у народу била сачувана вера, 700 запуштених цркава је обновљено, саграђена су два највећа храма у историји Црне Горе – У Подгорици и Бару

Бави се бригом о народу, а не политиком, не подржава партије, а када су му својевремено рекли да би био добар као члан ДПС, он је рекао да је њему уска васиона.

Црква се од памтивека интересује за реални живот али се не бави политиканством, и то је нешто што они тешко разумеју, додаје.

Тешка реч

Признаје да му „излети понекад прејака реч“, те да му његови Цетињани спочитавају понекад то што „није као патријарх Павле“, на шта им он каже „да је један Павле“, који никад такву тешку реч не би изговорио.

Међутим, иако га оптужују да „проклиње и куне“, он каже да тешке речи употреби онда када они који покушавају да воде канонски непризнату цркву, „прете“ и „позивају на рушење православних храмова“.

„Да Бог да часни крст Св. Јована поразио онога ко би срушио“, кажем и знам да се то неће догодити (рушење)“, наводи митрополит примере најновије полемике.

„То јесте тешка реч“, признаје и додаје, да чак и кад има Црногораца који не верују у Бога, у самом свом бићу, они се боје клетве, славе и чувају своје свеце, као Василија Острошког, те да зато верује да је у самој „метафизичкој дубини бића“ и оних Црногораца који не исповедају веру у Бога – заправо вера.

Сведочи да у цркву долазе и Црногорци блиски власти, да иако са јасним националним црногорским идентитетом, припадају једној хришћанској цркви. Митрополит зна да су они зависни од својих послова у државним службама, што му и они сами говоре.

„Такви су данас моји Црногорци, много су се накупили страха“, описао је данашње прилике у Црној Гори. И у овом интервјуу подсетио је кратко на улогу „Удбе“, конкретно у подршци, за коју верује да пружају Мирашу Дедеићу и таквим структурама.

Има речи за које се каје. Једна од таквих су и тешке речи које је изговорио Милошевићу када је својевремено направио поређење онога што је критиковао да Милошевић ради и тога да то није изненађење знајући да није „ни гроб свог оца посетио“.

Противио се политици Милошевића, подржавао студентске протесте деведесетих против њега и физички боравио уз студенте, али је у Хагу обишао Милошевића и сведочио, јер „га је Милошевић тражио“.

„Иако ме је псовао када сам се противио његовој политици, био сам у Хагу код њега, тражио ме је да будем његов сведок“, подсетио је митрополит и објаснио да прави јасну разлику између политичара и човека у људском бићу, те да као хришћанин он напослетку мари за човека.

„Исто је и за Ђукановића и Вучића. Нападају ме да сам њихов противник“, каже митрополит и објашњава да их он, са друге стране, посматра као људе.

„Ја сам рекао да се бојим због његове (Вучићеве) приче о разграничењу. Он ме оптужио да сам као Харадинај за целовито Косово. Јесам за целовито Косово, него шта, али зна се, припада Србији то целовито Косово. А велики део Косова припадао је Црној Гори“, казао је митрополит Амфилохије.

Ђукановић се одрекао црногорске Метохије

На опаску да постоје они који су митрополиту замерали да није довољно подизао глас против политике Мила Ђукановића према косовскометохијском питању, јер да јесте, та би политика могла да буде другачија, црногорски митрополит је подсетио на то да је још 2008, одмах након што је Ђукановић признао једнострано проглашену независност Косова, рекао да је Ђукановић „издајник“.

„И то сам рекао не једанпут за Ђукановића. Не издајник овако, већ издајник Црне Горе, јер се он одрекао Метохије, Пећке Патријаршије, Дечана, а то је припадало све до Ђаковице Црној Гори. Тамо има гробница са 700 Црногораца који су погинули у ослобођењу Метохије и Косова 1912. и 13. године“.

„Моји преци су ослобађали заједно са краљем Николом, Радован и Симо Радовић. Ослобађали су Пећку Патријаршију и Дечане. Митрополит Гаврило Дожић, који је одрастао овде у манастиру Морачи је добио кључеве од Дечана и Пећке Патријаршије од краља Николе, који му је рекао: ево ти кључеви од мојих предака Немањића. Он се крунисао круном Стефана Дечанског, ено, чувамо је у цетињском музеју“.

Међутим, митрополит је опет подсетио на оно што види као „радикалну промену“, пре свега у менталитету данашњих црногорских власти.

„Не у народу. Народ чува та предања. Ти кључеви чувају се код Петра Цетињског“, рекао је такође, додавши да су кључеве од метохијских манастира с почетка 20. века пронашли он и патријарх, пресвлачећи Петра Цетињског.

„Како ја могу да се одрекнем Пећке Патријаршије и Дечана све до Призрена, Метохије која је припадала Црној Гори а после Зетској бановини све до 45 године?!“ – закључио је митрополит црногорски и егзарх Пећког трона Амфилохије.

Извор: КоССев


Напиши коментар