Амфилохије: Неприхватљива и бесмислена иницијатива Ђукановића о цркви


Митрополит Амфилохије

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је да је иницијатива председника Црне Горе Мила Ђукановића о формирању православне цркве у Црној Гори „без националног предзнака“ – неприхватљива и бесмислена.

„Бесмислено је говорити ‘о формирању православне цркве у Црној Гори’. О томе могу говорити само некрштени и људи за које је црква исто што и партија или невладина организација“, казао је у разговору за Побједу митрополит Српске православне цркве у Црној Гори Амфилохије, коментаришући идеју Ђукановића да је пут за решавање такозваног црквеног питања у Црној Гори обједињавање православних верника у једну цркву.

Црногорски председник раније је оценио да би формирање Православне цркве Црне Горе без националног предзнака окончало подељеност православних верника и позвао Митрополију црногорско-приморску СПЦ да буде „део решења“, а не да „остану, традиционално део проблема“.

Поводом предлога новог Закона о слободи вероисповести, чије повлачење тражи СПЦ, Ђукановић је казао да је циљ државне политике да се обезбеди јединство „православног бића“ у Црној Гори.

„Тражити оснивање ‘цркве православне’, могу само људи који не знају шта је црква“, коментар је митрополита црногорско приморског, на Ђукановићев прелодлог.

„Само они који оснивају лажне, неправославне, нехришћанске и нецрквене заједнице, попут неких невладиних организација, могу рећи (као Мираш Дедеић) да ‘православна црква чије биће није национално, не постоји у васељени’… Називи пак, православних помесних цркава по националном и државном префиксу представљају спољашње, географске и по већини верника називе условљене историјским и спољашњим променама, а никако природом, смислом и бићем саме цркве“, закључио је Амфилохије.

Црногорска власт намерава да донесе закон о слободи вероисповести који, између осталог, предвиђа преузимање оне црквене имовине за коју верске заједнице немају доказ да им је припадала пре 1918. године, када је Црна Гора изгубила независност и припојена је Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца.

Том решењу противи се СПЦ која оптужује власт да зели да „отме црквену имовину“ и поручује да ће је „бранити“ уколико Скупштина Црне Горе усвоји тај закон.

СПЦ је од Владе тражила да повуче закон из процедуре и приступи изради новог.

Петицију којом митрополија СПЦ тражи повлачење спорног Предлога закона о слободи вероисповести, потписало је до сада око 100.000 грађана, саопштено је раније из митрополије.

Извор: Н1


Напиши коментар