„Веритас“ упућује на злочиначки карактер „Олује“Уочи 24. годишњице од протеривања великог дела српског становништва са подручја некадашње Републике Српске Крајине (РСК), у акцији хрватске војске и полиције под називом „Олуја“ почетком августа 1995. године, информативно-документациони центар „Веритас“ подвлачи агресивни и злочиначки карактер те акције, јер је, како наводе, реч о агресији противној међународном праву.

„Агресија је извршена упркос чињеницама да је та област била под заштитом УН, и да су представници РСК дан пре у Женеви и Београду прихватили предлог међународне заједнице о мирном решењу сукоба. И кад је престао сваки отпор Српске војске Крајине, агресор је убијао људе који нису хтели или могли са својих вековних имања, али и оне у избегличким колонама, и до Уне и преко Уне, дубоко у територију тадашње Републике Српске“, каже се у саопштењу Веритаса.

Како наводе, парадокс акције у којој је Крајина „опустошена, опљачкана и порушена“, налази се у чињеници што је „агресор“ била чланица УН, а Крајина зона под заштитом исте организације, и што су, истиче се, неке друге чланице те организације одобриле и учествовале у самој агресији.

Подсећа се да је „Олуја“ једина акција и догађај у којој су Срби жртве, који је суђен пред Хашким трибуналом, и где су генерали хрватске војске Младен Маркач и Анте Готовина осуђени у првостепеном поступку, па потом ослобођени, иако, додаје се, судско веће није негирало злочине утврђене у првостепеној пресуди.

Такође, подсећа се да је у Хрватској за Олују осуђена само једна особа.

„Олуја је стигла и пред Европски суд за људска права пред којим се воде судски спорови по тужбама оштећених Срба против Хрватске, који су изгубили спорове пред хрватским судовима или сматрају да њена државна тела нису спровела ефикасну истрагу смрти њихових рођака цивила, који су убијени за време или непосредно након ове акције“, наводи се.

Међународни суд правде (МСП) је, истичу у Веритасу, кроз образложење своје пресуде из фебруара 2015. године операцију „Олуја“ квалификовао као акцију „етничког чишћења“, са напоменом – „Хрвати су хтели српску територију без Срба, очекујући да они сами оду, а не да их “униште у целости или делимично““.

„И уместо да Хрватска, и без налога МСП, одустане од слављења акције етничког чишћења и масовних злочина као двоструког државног празника – Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља, славље се из године у годину претвара у величање усташтва и изливе мржње према Србима. Обећања о заштити мањинских националних права, дата од хрватских званичника на дан уласка Хрватске у ЕУ пре шест година на тргу Бана Јелачића у Загребу, претворила су се у своју супротност – српска заједница је постала још минорнија, обесправљенија и нападанија“, закључује се у саопштењу Веритаса.

Извор: РТС


Напиши коментар