Гојко Раичевић: Фрапантна дискриминација Срба у Црној Гори


Гојко Раичевић

Апелациони суд, од 27 запослених, Срба НЕМА Управни суд, од 21 запосленог, Срба НЕМА. Врховни суд, од 46 запослених, Срба НЕМА.

Главни уредник ИН4С, Гојко Раичевић је у емисији „Неђеља у петак“ на А1 телевизији, изнио је фрапантне доказе о дискриминацији Срба у Црној Гори, који се налазе у званичном документу Владе Црне Горе који се зове „Информација о заступљености мањинских народа и других мањинских заједница у државним органима, органима државне управе, органима локалних управа и Државном Тужилаштву“.

Документ који је објавило Министарство за људска и мањинска права, је из 2015. године, али како је оцијенио Раичевић, нажалост тенденција може бити само још гора него прије 4 године.

Главни уредник ИН4С је казао да је анализирајући овај Владин званични документ, дошао до фрапантних података, и како је казао, ваљда ће сада бити свима јасно све што је у овој емисији причао и на шта је указивао у протеклих годину и по дана.

Апелациони суд, од 27 запослених, Срба НЕМА

Управни суд, од 21 запосленог, Срба НЕМА.

Врховни суд, од 46 запослених, Срба НЕМА

Уставни суд, од 32 запослена, имамо једног Србина.

Дакле, укупно од 126 запослених у овим судовима, ради 1 Србин, и ваљда је јасно зашто Срби немају повјерења у овакве судове, а изразио је увјереност ни већина грађана Црне Горе.

Ако овоме додамо, Вијеће за прекршаје, у којем је запослено 22, такође нема ниједног Србина, у Врховном државном тужилаштву од њих 34, двоје су Срби.

Раичевић је поменуо и мало „изненађење“, а то је да је у Основном суду на Цетињу, запослен 1 Србин од 22 запослена. Без таквог изненађења су Основни судови у Плаву, Рожајама, Даниловграду.

Привредни суд у Подгорици, од 39 запослених, 1 Србин, и затим је Раичевић набрајао Основна тужилаштва по општинама, која су како је казао „ослобођена од присуства Срба“.

Раичевић је потом поменуо и Дирекције, попут:

Дирекција јавних радова- нема Срба,

Дирекција за развој малих и средњих предузећа- све су Црногорци,

Дирекција за заштиту података- нема Срба,

Државна комисија за контролу поступка јавних набавки -нема Срба.

Такође, без Срба је Фонд рада, Фонд за обештећење, Фонд за заштиту и остваривање мањинских права, Комисија за спречавање сукоба интереса, Управа за антикорупцијску иницијативу, Управа за игре на срећу, Управа за кадрове, Управа за заштиту културних добара, Управа за збрињавање избјеглица, Секретаријат за развојне пројекте.

У Генералном секретаријату Владе Црне Горе, од 106 запослених, нема Срба, Министарство науке-нема Срба, Министарство рада и социјалног старања-нема Срба, Министарство правде-нема Срба, што ове податке чини катастрофалним, казао је Раичевић.

Затим је издвојио Министарства са по једним Србином и то: Министарство вањских послова, Министарство културе, Министарство здравља, Министарство за људска и мањинска права, и заштитник људских права је запослио 18 људи, међу којима нема ниједан Србин.

Вјерујем, да ови подаци, које сам сада изнио, не остављају никог хладнокрвним, казао је на крају Раичевић.

Извор: Стање ствари


Напиши коментар