Данас се обележава 21 година од отмице новинарске екипе Радио Приштине


Јануар, 2019. Место где је нађена спомен плоча несталим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу (фото: УНС, ДНКиМ)

Удружење новинара Србије (УНС) и УНС на Косову подсећају да се данас, 21. августа навршава 21 година од отмице новинарске екипе Радио Приштине – Ђура Славуја и Ранка Перенића на путу Велика Хоча–Зочиште, у општини Ораховац.

Представници УНС-а и УНС-а на Косову сутра ће обележити годишњицу на месту где су Славуј и Перенић последњи пут виђени.

На месту отмице УНС и УНС на Косову поставили су обележје, које је до сада рушено седам пута, на коме на српском и албанском језику, пише: „Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их“.

УНС и УНС на Косову траже од ЕУЛЕX-а, УНМИК-а, Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије и Суда за ратне злочине на КиМ да обнове и покрену истраге о убиствима и киднаповањима новинара и медијских радника на КиМ.

УНС и УНС на Косову захтевају да ове институције и организације јавном кампањом и кроз програм заштите сведока подстакну појединце да проговоре о злочинима над новинарима.

Славуј и Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха. Виђени су у Великој Хочи, у преподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом Ослободилачке војске Косова.

До данас породице Перенић и Славуј немају званичне информације о њиховој судбини.

УНС и УНС на Косову подсећају да нису расветљене и друге отмице и убиства новинара на КиМ.

Шабан Хоти (Схабан Хоти), професор руског језика, преводилац и медијски радник заробљен је, а потом убијен, као део екипе Руске државне телевизије која је јула 1998. године покушала да направи интервју са припадницима ОВК у селу Лапушник.

Љубомир Кнежевић, новинар приштинског „Јединства“ и дописник „Политике“ отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна у подножју планине Чичавица.

Александар Симовић, новинар и преводилац, нестао је 21. августа 1999. године у Приштини. Део посмртних остатака Симовића пронађен је у селу Обриње код Глоговца.

Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине.

Крист Гегај, уредник у РТВ Приштина, убијен је у Истоку септембра 1999. године, три месеца по доласку међународних снага.

Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је 9. септембра 2000. године у Приштини.

Прочитај још: Албанац признао да је уништио споменик несталим новинарима на Косову

Извор: КоССев


Напиши коментар