Додик: Ако Србија за сто година уђе у НАТО – и ми ћемо


Нема пута БиХ у НАТО, поручује српски члан Предједништва БиХ Милорад Додик, у одговор на шпекулације да је договором са Бакиром Изетбеговићем (СДА) и Драганом Човићем (ХДЗ) одустао од политике војне неутралности Републике Српске.

Годишњи национални план реформи (АНП), који је корак ка интеграцији БиХ у НАТО, неће бити послат у Брисел, јер се Република Српска противи уласку БиХ у тај војни савез и не жели ниво сарадње који би био већи од оног који тренутно има Србија, каже Додик за Танјуг.

„Пута у НАТО нема. Ми смо везани за Србију у том погледу. Ако Србија за сто година уђе у НАТО и ми ћемо. Ако Србија за 300 година не уђе у НАТО, нећемо ни ми, све док ја и моја политичка опција руководимо тиме. Партнерство за мир и ИПАП, то је сасвим довољно, па ако не ваља НАТО, нек се повуку из тога“, нагласио је Додик у интервјуу Танјугу.

Упитан како коментарише изјаву Данијела Сервера, који је рекао да се Додик не противи толико путу ка НАТО, колико жели да удовољи својим московским финансијерима, Додик одговара да је Сервер „један обични се..ња који добија паре од муслимана“.

Додик каже да са Русијом има исте односе као са САД, али да није Русија та која се петља у односе и дешавања у БиХ, него Запад.

Упитан о најави Жељка Комшића да ће седницу Председништва БиХ сазвати тек када буде прихваћен АНП који би затим био упућен у сједиште НАТО у Бриселу, Додик каже да су опструкције могуће и да споразум није обавезујући за некога ко није потписник.

„Видећемо, опструкције су могуће. Није ово споразум обавезујући за некога ко није потписник, овде су потписнице три политичке партије које су изборни победници код својих народа“, рекао је Додик.

Истиче да он није сигуран да ће, упркос споразуму, Савет министара БиХ бити формиран у задатом року од 30 дана.

„Нисам сигуран, али ми је на неки начин и свеједно. Сматрам да је било неопходно доћи до овог споразума и показати да су они који га буду оспоравали ти који ће сносити политичку одговорност. И Хрвати су незадовољни ако до тога не дође. И Хрвати хоће формирање власти. Они су за НАТО, али не инсистирају зато што нема консензуса. НАТО је измишљена прича од стране Бошњака“, каже Додик.

Наглашава да, уколико власт не буде формирана, Народна скупштина РС усвојити акт којим ће одбацити све одлуке које нису изричито у складу са Уставом БиХ.

То значи да ће се РС повући из Споразума о оружаним снагама, да ће повући своју сагласност на формирање индиректних пореза, одбацити рад суда и тужилаштва, као и рад СИПЕ (Државне агенције за истраге и заштиту) на својој територији и довести у питање све надлежности које су пренете на ниво БиХ.

Додик, међутим, каже да је спреман и на други сценарио, да власт буде формирана, те додаје да ће у том случају покушати неку врсту реформе.

„Ја сам спреман да поштујем овај споразум, да уђемо у Савет министара, да радимо на европским интеграцијама, да сарађујемо са НАТО на овим питањима, чувамо мир заједно… Ако траже 50 људи за Авганистан, да кажемо да има неких који хоће да зараде пет хиљада долара месечно, па да иду… Али, извините, више неће моћи да долазе у школе, да причају како НАТО нема алтернативу„, истиче Додик.

Извор: Факти

  • 61
    Shares

Напиши коментар