Злочинац пркоси жртвама: Код Гусиња и даље стоји споменик Јусуфу Челићу


„Непримерено“ подигнут споменик Јусуфу Челићу

У Вусаљу код Гусиња, већ седам годинама се у спомен-комплексу „шепури“ ратни злочинац Јусуф Челић – Исуф Чеља. Он је 28. јула 1944. године у Велици са Немцима, шиптарским вулнетарима са Космета, Плава и Гусиња и муслиманском милицијом из Бихора, учествовао у погрому над више од 700 жена и деце православне вероисповести!

Упркос томе што су надлежни констатовали да је споменик подигнут незаконито и да мора бити уклоњен, Министарство културе и локална самоуправа одговорност пребацују једни на друге.

– Шта ће званична Црна Гора урадити са спомен-комплексом који је посвећен овом ратном злочинцу, који је подигнут пре више од седам година. Он стоји наспрам школе у Вусању, а министар просвете ћути, баш као и онај пре њега! Ћуте сви. Ово није скандал. Ово је брука и чудо невиђено – рекао је посланик ДФ др Будимир Алексић.

– Још 31. јула 2013. године извршен је инспекцијски надзор „спомен-чесме“. Констатовано је да даљи поступци нису у надлежности државе већ Општине. А и из Општине ћуте и мирно посматрају споменик кољачу из Велике, који је у време такозване велике Албаније променио име у Јусуф Чеља. Ми, као антифашисти, не желимо да о томе ћутимо.

Алексић подсећа да је држава наредила да се по хитном поступку пре две године уклони споменик Пуниши Рачићу, који је био постављен у Слатини код Андријевице. И то на приватном имању. А министар културе Александар Богдановић каже да је министарство предузело све активности у оквиру својих надлежности у случају незаконито подигнутог споменика ратном злочинцу Јусуфу Челићу код Гусиња.

– Али овај ресор и влада нису надлежни за његово уклањање, већ је то посао органа локалне управе – додао је министар културе и потврдио да је још пре шест година констатовано да је споменик подигнут незаконито и да је тада од Општине Плав, у чијем саставу се у то време налазило Вусање, затражено да се споменик уклони.

– Донето је решење којим се забрањује градња. Тада је затражено од Арифа Чељаја, као финансијера градње, да уклони бисту и натпис на бетонском зиду. Министарство је затражило од Управе за инспекцијске послове да предузме одговарајуће активности. Прошле године донето је решење којим је наређено да се уклони нелегални објекат. Министарство културе и влада нису надлежни за уклањање бесправно подигнутих објеката, односно спомен-обележја, већ органи локалне управе.

Алексић је, међутим, уверен да министарство примењује двојне аршине и наводи да је Министарство културе било надлежно када је наредило да се уклони постамент где је требало да буде споменик Павлу Ђуришићу у селу код Берана, на приватном имању, као и да је очигледно да локална самоуправа неће да уклони споменик.

Ћутање администрације

Без обзира на то што су му писмено достављена питања о подизању споменика ратном злочинцу, односно ћутању његове администрације, председник општине Плав Мирсад Барјактаревић (СД) није одговарао на питања да ли и када намерава да спроведе наредбу инспекције о рушењу спомен-обележја зликовцу из Вусања.

Барјактаревић је недавно ћутао и када је питан због чега Општина Плав никако да одговори мештанима Велике који су захтевали да се 28. јул, дан када је то село 1944. скоро нестало, прогласи Даном сећања на жртве геноцида у њему.

Извор: Новости


Напиши коментар