Историјска пресуда у Хрватској: Поздрав „За дом спремни“ је симбол мржње, кажњен и Томпсон

Томпсон у Книну 2015. године са амблемом ХОС-а на којем пише усташки поздрав „за дом спремни“

Загребачки „Јутарњи лист“ пише да је коначно донета пресуда којом је извођач песме „Бојна Чавоглаве“ Марко Перковић Томпсон правоснажно прекршајно кажњен због јавног извикивања поздрава „За дом спремни“ на њеном почетку.

У правоснажној пресуди коју је донео Високи прекршајни суд, а чију копију има „Јутарњи“, стоји да је поздрав „За дом“ и „За дом спремни“ коришћен и као званични поздрав усташког покрета НДХ који је настао од фашизма и који је заснован на расизму и тиме симболизује мржњу према људима различите расе, верског и етничког идентитета.

„Без обзира на жалбене наводе да је отпевао песму на начин како је иста објављена у изворном тексту песме ’Бојна Чавоглаве‘ и која је објављена у Служби заштите ауторских музичких права Хрватског друштва композитора, окривљени је могао и требао да буде свестан могућег негативног утицаја извикивања овог израза и требало је да се суздржава од таквог понашања“, стоји у образложењу пресуде Високог прекршајног суда коју потписује председник трочланог судског већа Синиша Сењановић.

„Чињеница да је наведени поздрав део ауторског уметничког дела”, стоји даље у пресуди, „не мења чињеницу да симболизује мржњу према људима другачије верске и етничке припадности, манифестацију расистичке идеологије као и потцењивање жртава злочина против човечности, као и да је противан одредби члана 39 Устава Републике Хрватске који забрањује свако позивање или подстицање на националну, расну или верску мржњу, или било који облик нетрпељивости. Описано понашање свакако доприноси стварању атмосфере у којој се утиче на јавни ред и мир на начин да се охрабрује друге на изражавање мржње и на насиље, односно ствара латентна опасност, нелагода и узнемиреност код особа које на спадају у већинску етничку или верску групу“.

Међутим, споменутом правоснажном пресудом, коју је Високи прекршајни суд донео 13. јуна ове године и првостепеном суду је уручио 17. јула, није кажњен изворни извођач и аутор „Бојне Чавоглаве“ Марко Перковић Томпсон, него локални певач из Макарске Марио Росо коју је Томпсонову песму с припадајућим поздравом извео на једном од тргова у Макарској приликом обележавања 20. годишњице акције Олуја.

Извор: sputniknews

Напиши коментар