И Стаљин је поклекао пред Светом Матроном!Када су 1941. године Њемци дошли надомак Москве, догодио се један сусрет који ће из коријена промијенити ситуацију, зауставити напредовање Њемаца и у децембру исте године довести до херојске контраофанзиве Црвене армије. Ријеч је о сусрету Стаљина и Свете Матроне Московске, која се упокојила 1952. године.

Неки извори наводе да је Стаљин, сагледавши тежину ситуације, прогутао понос и затражио савјет од Матроне, која му је савјетовала да престане са притисцима и угњетавањем православних и Цркве, и да се допусти свештенству и монаштву да организују литију и да се помоле за Русију, ако жели да земља буде спасена од нациста.

Стаљин је послушао Матронин савјет и након тога, тачније у децембру 1941, Совјети су кренули у контраофанзиву, спасивши земљу од потпуног колапса. Стаљин ће чак током рата 1943. дозволити поновно изучавање византологије, као гране историјских наука која је била забрањена по доласку бољшевика на власт, као дио антирелигиjске хистерије која је завладала по нестанку царске Русије.

Рођена је 22. новембра 1881. године у селу Себино Тулска област. По рођењу је била слијепа. Живјела је сиромашној сеоској породици било гдје је била четврто дете. На крштењу је добило име Матрона у част преподобне Матроне Цариградске.

Од раног детињства показивала је дарове прозорљивости и исцељивања. Предвиђала је несреће и упозоравала људе.

У седамнаестој години изненада су јој се одузеле ноге. У младости Матрона је предсказала револуцију: „Пљачкаће, рушиће храмове, све од реда ти“.

Године 1925, напустила је родни дом и преселила се у Москву. Пре рата живела је код свештеника Василија и његове попадије Пелагије, док нису ухапшени. Боравећи у Москви, Матрона је често одлазила у своје село, или су је звали да помогне некоме, или би се ужелела своје мајке и својих најближих.

Фотография блаженной старицы Матроны. Матрона Дмитриевна Никонова. 1881г. – 2 мая 1952 г.

У току дана Матрона је примала по педесетак људи који су јој долазили са својим душевним и телесним невољама. Ником није одбијала да пружи помоћ, али је препознавала оне који су јој долазили са злим намерама.

Умрла је 2. маја 1952. године. Сахрањена је 4. маја, по њеној жељи, на Даниловском гробљу, крај цркве „да би могла да слуша службе Божије“.

Мошти Свете Матроне, 1998, пренете су у Покровски женски манастир у Москви.

Извор: Седмица


Напиши коментар