Косовска „полиција“ ухапсила новинарку приштинског „Јединства“


Фото: Танјуг/ Боки

Новинарку „Јединства“ из Новог Брда Соњу Ивковић, ухапсила је косовска тзв. полиција на путу Прековце-Ново Брдо.

Она је ухапшена док је носила најновији број „Јединства“ Србима у селима око Новог Брда, саопштила је редакција листа „Јединство“.

„Новинарку Ивковић је ухапсила косовска тзв. полиција као криминалца са лисицама на рукама и спровела у „полицијску станицу“ у Гњилане. Након притварања и вишесатног задржавања новинарка Соња Ивковић је пуштена, али јој је аутомобил задржан у косовској тзв. полицији“, каже се у саопштењу.

Најоштрије осуђујућу хапшење и притварање Соње Ивковић, редакција истиче да је она 25 година новинар листа „Јединство“ и велики професионалац.

„Сумњамо да ово хапшење има политичку позадину и да је наша новинарка ухапшена искључиво због своје професије, односно изношења истине у својим текстовима о тешком животу Срба у Косовском Поморављу, и фалсификовању и отимању српске историје на Косову и Метохији“, истиче се у саопштењу.

Индикативно је то, како се наводи, шта су војници Кфора после текста Соње Ивковић у „Јединству“ 19. августа о Новобрдској тврђави и Српском православном храму Свети Никола са насловом „Историју прекрајају, а територију отимају“, носали лист испред сеоске продавнице у селу Прековце и пропитивали мештане за новинарку Ивковић, лист „Јединство“, као и то шта мисле о том тексту.

„Обраћамо се свим новинским удружењима и институције код нас и у свету и позивамо их да осуде овај немио догађај који је директно уперен на претње и застрашивање новинарке Ивковић и свих српских новинара и медија на Косову и Метохији који износе истину, а да се особе из косовске тзв. полиције који су хапсили, приводили и малтретирали нашу новинарку Ивковић позову на одговорност“, каже се у саопштењу редакције „Јединства“.

Подсећа се да лист „Јединство“ ове године обележава 75. година постојања и истиче да су поносни на све своје новинаре који часно обављају свој посао у изузетно тешким околностима на Косову и Метохији и којима је водиља искључиво истина.

Србима се ускраћује право да истином одговоре на фалсификате

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ðурић изјавио је да је данашње привођење новинарке недељника „Јединство“ Соње Ивковић из Новог Брда учињено како би се спречило објективно извештавање о мукама српског народа у јужној покрајини и онемогућило дистрибуирање штампе на српском језику и ћириличном писму.

То је још једна је потврда да Срби на Косову и Метохији немају никакво право да истином одговарају на организоване покушаје фалсификовања историје, чији је циљ да се избришу вишевековни трагови трајања нашег народа на тим просторима, саопштио је Ðурић.

Он истиче да Србима у нашој јужној покрајини ускраћено је право на мишљење и одбрану научно утемељених чињеница, али што су репресија и застрашивање израженији, толико ће снажнија бити решеност Срба да не дозволе да буду избрисани из историје.

Не чуди бруталност и острашћеност оних који лисицама желе да зауздају истинољубље српских интелектуалаца на Косову и Метохији, али несхватљиво је да се у модерној Европи немо прелази преко потпуно нескривеног и на шовинистичкој мржњи утемељеног покушаја злоупотребе и крађе српског културног и цивилизацијског наслеђа, нагласио је Ðурић,

Згрожен сам, наводи Ðурић, начином на који је од стране косовске тзв. полиције третирана српска новинарка, и очекујем да међународне организације и струковна удружења реагују како би се Србима на Косову и Метохији гарантовала елементарна људска и професионална права.

Извор: Б92


Напиши коментар