Кустурица на челу жирија у Венецији за најбољи дебитантски филмПрослављени српски режисер Емир Кустурица председаваће жирију за најбољи дебитантски филм на филмском фестивалу у Венецији који ће бити отворен сутра, пишу Вечерње новости.

Кустурица ће се на црвеном тепиху 76. фестивала у Венецији наћи уз свјетске звијезде Роберта де Нира, Бреда Пита, Кетрин Денев, Педра Алмодовара, Џонија Депа…

Такмичарски програм за најбољи дебитантски филм традиционално изазива највеће интересовање филмских посленика.

Кустурица је своју велику каријеру у свијету започео управо на фестивалу у Венецији 1981. године када је са филмом Сјећаш ли се Доли Бел тријумфовао на такмичењу за најбољи дебитантски филм и освојио првог „Сребрног лава“.

Исту престижну награду, али у главном такмичарском програму Кустурица је освојио 1998. године за филм „Црна мачка, бијели мачор“.

Посљедње успјехе остварио је на Лиду 2016. године са љубавном драмом На млијечном путу, а 2018. године са дугометражним документарним филмом Пепе, један узвишени живот.

Овогодишње издање једног од најгламурознијих и најпрестижнијих фестивала отвориће породична драма „Истина“, јапанског редитеља Хироказуа Коре-еде, прошлогодишњег добитника канске „Златне палме“ са Кетрин Денев, Жилијет Бинош и Итаном Хоуком.

У трку за „Златног лава“ ушао је 21 филм.

Извор: ИН4С


  • 104
    Shares

Напиши коментар