Наставак сезоне лова на Србе у Хрватској, напада ће бити још више


Кафића након напада на Србе који су гледали утакмицу Фото: Приједор 24

Сезона лова на Србе у Хрватској, чије је велико отварање било у љето 2017. године са ширењем пожара у тој земљи, и даље траје, а напада ће још бити, пише хрватски портал „Индекс“.

У тексту под називом „Напади на Србе су постали свакодневица у Хрватској“ наводи се да се тада са ширењем пожара, који су почели у предграђима Сплита изазвани најчешће непажњом, пироманијом и недовољним одржавањем терена, почела ширити и десничарска и националистичка теорија завјере да су за све криви Срби.

Без обзира на објаве полиције о узроцима пожара, десничарски медији почели су системски ширити причу о Србима као подметачима пожара који на такав начин изражавају своју мржњу за све хрватско, а како је та пропагандна кампања расла, тако је постајала све луђа.

Било је то велико отварање сезоне лова на Србе, која у Хрватској траје и данас, а симптоматично је да је све то дошло тек неколико мјесеци након што је хрватски премијер Андреј Пленковић раскинуо коалицију с десничарским Мостом и нову парламентарну већину сложио са ХНС-ом и посланицима националних мањина, међу њима и троје посланика Самосталне демократске српске странке (СДСС).

У тексту се додаје да хрватска националистичка и клерикална десница никако није могла поднети да ХДЗ-ова власт сарађује са посланицима српске националне мањине, посебно са (председником СДСС-а) Милорадом Пуповцем, те је тада кренуло и проглашавање Пленковића националним издајником.

Нови талас мржње према Србима, како се наводи, кључао је испод површине још за вријеме владе Зорана Милановића, који се томе неколико пута јавно покушао супротставити, али без успеха, али тог љета 2017. године он је сасвим избио на површину, показавши да је антисрпска хистерија толика да су хиљаде Хрвата спремне упркос свим доказима повјеровати да Срби организовано подмећу пожаре по Хрватској.

Зато, кажу,
 не треба да чуди поход националистичке банде по кафићима у сриједу, 21. августа, увече у близини Книна, у којем је повређено неколико људи чији је грех искључиво то што су од нападача перципирани као Срби.

Ријеч је о гостима који су у једном кафићу у општини Бискупија гледали утакмицу плеј офа Лиге првака између „Јанг бојса“ и „Црвене звезде“.

Извор: ИН4С


  • 209
    Shares

Напиши коментар