Не зна се судбина четири хиљаде Срба несталих у ратовима деведесетих


Фото/Илустрација. Нестали Срби Косова и Метохије

Српски народ Међународни дан несталих лица обележава са највећом тугом и пијететом, јер до данас се не зна судбина још готово четири хиљаде наших сународника несталих у вихорима ратова у бившој Југославији.

Након сукоба на Косову и Метохији нерасветљена је судбина 1.653 људи, како Срба, тако и Албанаца, и припадника других народа.

Утврђивање истине о томе шта им се догодило јесте обавеза читавог друштва – српског и албанског – јер без тога странице трагичне историје, обележене непријатељством, страдањима и патњама, неће моћи да буду затворене.

Бол породица несталих не сме да буде талац нерешених и нескладних политичких односа, а искреније и боље ангажовање политичких елита на решавању овог проблема јесте један од начина за изградњу поверења и будућих међунационалних односа на Косову и Метохији који ће бити засновани на сарадњи и пријатељству, а не на мржњи и неповерењу.

Србија ће, без икакве задршке, наставити да чини све како би се судбина несталих, без обзира на националност, расветлила, а њиховим породицама омогућило да своје ближње ожале на достојанствен начин истиче се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Еулекс: 1.653 несталих у сукобима 1998/99

Мисија Еулекс саопштила је данас, на Међународни дан жртава присилних нестанака, да број несталих у сукобима из 1998-1999. године тренутно износи 1.653 и оценила да је за напредак у решавању њихове судбине неопходно да интересне стране размењују поуздане и релевантне информације.

Еулекс наводи да се и 20 година након завршетка сукоба још увек додају имена на званични списак несталих и да се мора побољшати координација међу актерима и ојачати комуникација са удружењима породица несталих.

Вршилац дужности шефа мисије Еулекс Бернд Тран рекао је да то питање погађа многе породице на Косову и у региону и да је процес идентификације, који је осетљив, компликован и захтева много времена, од пресудног значаја како би се пронашли одговори о судбини несталих.

„Еулекс је у овој области доделио капацитете и наставиће да пружа подршку косовским партнерима по потреби“, навео је он.

Од почетка мандата Еулекса, Мисија је спровела 639 теренских операција, укључујући 160 ексхумација, а идентификовани су остаци 449 појединаца, међу којима 306 несталих лица.

Извор: РТВ


Напиши коментар